Διεύρυνση του ρόλου του EFSF εξετάζει το Βερολίνο

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011 13:24
UPD:16:05

Πρόθυμη να αυξήσει την χρηματοδότησή της προς το Eυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να διευρύνει τον ρόλο του, ώστε να ελαφρυνθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, εμφανίζεται η Γερμανία.

Πρόθυμη να αυξήσει την χρηματοδότησή της προς το Eυρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και να διευρύνει τον ρόλο του, ώστε να ελαφρυνθεί το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, εμφανίζεται η Γερμανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πληροφορίες από ανώτερους Γερμανούς αξιωματούχους, το Βερολίνο εξετάζει ενεργά πρακτικές επιλογές για τη διεύρυνση του ρόλου του EFSF.

Εξάλλου, σε σημερινή συνέντευξή του στο CNBC ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γιεργκ Ασμουσεν δήλωσε: «Δεν έχει ληφθεί κάποια τελική απόφαση. Πάντα λέγαμε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται (...) αυτό ίσως περιλαμβάνει αναθεώρηση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας».

Σύμφωνα με το Reuters, μία επιλογή θα ήταν η δυνατότητα του Ταμείου να δανείσει την Ελλάδα για να επαναγοράσει από την αγορά ομόλογα του Δημοσίου σε τιμές χαμηλότερες των ονομαστικών. «Αλλά έχουμε διαφορετικές απόψεις στη (γερμανική) κυβέρνηση», ανέφερε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «ορισμένοι το θέλουν αυτό και ορισμένοι δεν το θέλουν».

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι, παρά τις επίσημες δηλώσεις στελεχών της γερμανικής κυβέρνησης πως δεν χρειάζεται αύξηση των πόρων του EFSF πάνω από το ποσό των 440 δισ. ευρώ, κατ' ιδίαν υπονοούν ότι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αυτό, εφόσον πεισθούν ότι η αύξηση είναι αναγκαία στο πλαίσιο μίας συνολικής εφάπαξ λύσης.

Η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ, προσθέτει το Reuters, έχει διαμηνύσει στους εταίρους της στην ευρωζώνη ότι είναι κατά της σταδιακής αντιμετώπισης του προβλήματος χρέους, καθώς τους επόμενους μήνες είναι προγραμματισμένες επτά εκλογικές αναμετρήσεις σε γερμανικά κρατίδια και δεν θα έχει τη δυνατότητα να ζητά συνέχεια την έγκριση της Βουλής για πρόσθετη βοήθεια.

Λ. Κατσέλη: Το EFSF θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομόλογα

Σε συνέντευξή της στο Reuters, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υποστηρίζει ότι EFSF θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά ομολόγα στη δευτερογενή αγορά, ώστε να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, μια παραλλαγή των προτάσεων είναι πιθανόν να τεθεί από την ευρωζώνη. «Στο Euro 50 υπήρχε μία πρόταση από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Edmond Alphandery. Μία παραλλαγή πιστεύω είναι πιθανόν να δημιουργηθεί ως λύση από την ευρωζώνη», ανέφερε η υπουργός.

«Το EFSF να μπει στη δευτερογενή αγορά και σε εθελοντική βάση να ανταλλάξει τα υψηλού ρίσκου ελληνικά ομόλογα με ομόλογα αξιολόγησης ΑΑΑ», συμπλήρωσε.

Στις επόμενες συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία για λύση-πακέτο στα δημοσιονομικά προβλήματα των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, που θα περιλαμβάνει ενίσχυση του EFSF, διεξαγωγή νέων, αυστηρότερων τεστ αντοχής για τις τράπεζες, αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία και καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής.

Και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει από το Νταβός την περασμένη εβδομάδα ότι το θέμα της αγοράς ελληνικών ομολόγων από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο με discount βρίσκεται υπό εξέταση, αλλά θα χρειαστούν κεφάλαια για να γίνει αυτό.

Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο εκτιμά πως τα κράτη μέλη της ΕΕ θα προσφέρουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ΕΕ και οι χώρες της ευρωζώνης θα προσφέρουν περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα εάν χρειαστεί», ανέφερε ο Θαπατέρο σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

ΛΑΟΣ: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

«Για τη δήθεν προσφορά της κ. Μέρκελ ισχύει το “Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”. Μόλις φύγει η “άχνη”, θα φανεί το “αποκρουστικόν του εδέσματος”», σχολίασε ο ΛΑΟΣ, με αφορμή τις γερμανικές προτάσεις για την οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα