Merit: Καθοριστική η διάσπαση των 1.680-1.690 μονάδων

Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2011 14:34

Σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση της πρόσφατης σημαντικής ανόδου στο Χ.Α. είναι η επιβεβαίωση της διάσπασης της περιοχής των 1680-1690 μονάδων στις επόμενες συνεδριάσεις με απώτερο στόχο την περιοχή των 1790 μονάδων που είναι και τα υψηλά εννιαμήνου, εκτιμά η Merit ΧΑΕΠΕΥ.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο της για την ελληνική αγορά η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι, αν περιοριστεί η δυναμική της ανόδου στις επόμενες ημέρες, σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση του παρόντος ανοδικού καναλιού είναι η κίνηση πάνω από τον ΚΜΟ των 200 ημερών (στις 1555 μονάδες περίπου), η διατήρηση των υψηλών όγκων και η συμβολή των μη τραπεζικών μετοχών.

Σύμφωνα με τη Merit, τα κέρδη που καταγράφει ο Γενικός Δείκτης για τέταρτη εβδομάδα οφείλονται κυρίως στην έντονη φημολογία για ένα σχέδιο «σωτηρίας» της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με κέρδη 3,56% για το Γ.Δ. που συνέχισε την ανοδική πορεία των προηγούμενων δυο εβδομάδων ξεπερνώντας τον ΚΜΟ των 200 ημερών για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο.

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, αυτή την εβδομάδα, οι συνεδριάσεις της Τρίτης (άνοδος 4,41%) και της Τετάρτης, που επεφύλασσαν τη διαδοχική διάσπαση των αντιστάσεων των 1645 (προηγούμενο υψηλό 4 μηνών) και των 1680 μονάδων (προηγούμενο υψηλό πενταμήνου), είναι ουσιαστικά η προεξόφληση μιας επικείμενης βιώσιμης και ρεαλιστικής λύσης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας μας.

Σημειώνεται ότι ο φετινός Ιανουάριος έκλεισε με κέρδη 12,69% ενώ η απόδοση από τις 10/1 είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο Ιανουάριος παραδοσιακά είναι ο καλύτερος μήνας του χρόνου στις διεθνείς αγορές κάτι που αποδίδεται στο λεγόμενο January effect. Η επικρατούσα εξήγηση του φαινομένου τοποθετεί τις υψηλές αποδόσεις στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε φέτος (απώλειες 3,2%). Οπότε θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ή άνοδος δε σχετίζεται τόσο με την εποχικότητα όσο με μακροοικονομικές προσδοκίες, σημειώνει η Merit.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα