Διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2001 19:20

Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο, καθώς η αύξηση των εισαγωγών ξεπέρασε αυτή των εξαγωγών.

Το μηνιαίο εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, διευρύνθηκε κατά 54% από τον Σεπτέμβριο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 0,6%, αλλά οι εισαγωγές έκαναν άλμα 11,5%.

Η σημαντική άνοδος των αμερικανικών εισαγωγών τον Οκτώβριο πιστεύεται ότι θα βοηθήσει την παγκόσμια οικονομία. Αποτελεί μια πρώτη ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει και ίσως συμπαρασύσει στην ανάκαμψη το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, κάποιοι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος συνιστά μια επικίνδυνη ανισορροπία, καθώς ο λόγος του προς το ΑΕΠ είναι φέτος από τους υψηλότερους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας θα έπρεπε να είχαν μειώσει την παγκόσμια ζήτηση δολαρίων, παρατηρείται μια έντονη εξωτερική ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα