Απώλειες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Τα αρνητικά στοιχεία πιέζουν τις μετοχές
Τρίτη, 06 Αυγούστου 2002 00:02
UPD:06:42

ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟΥΣ οιωνούς άρχισε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το δείκτη Dow Jones να καταγράφει σημαντικές απώλειες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq υποχωρούσε για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, στον απόηχο της ανακοίνωσης απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων για την πορεία του τομέα υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Η υποχώρηση του δείκτη ISM τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας συναντάει εμπόδια, που αν δεν καταφέρει να ξεπεράσει ίσως επιστρέψει και πάλι σε φάση ύφεσης. «Τα στοιχεία για τον τομέα υπηρεσιών επιβεβαιώνουν του φόβους της προηγούμενης εβδομάδας -ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν είναι τόσο εύρωστη όσο νομίζαμε, με τα προβλήματα να διαρκούν περισσότερο από όσο υπολογίζαμε», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Μπριγκς της Federated Investors. Η αρνητική οικονομική εικόνα ασκεί πιέσεις στους βασικούς δείκτες της Wall Street, παρασύροντας προς τα κάτω τις μετοχές των μεγαλύτερων εταιρειών. Η μετοχή της Cisco Systems έχασε περισσότερο από το 5% της αξίας της, εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με απώλειες 269,50 μονάδων, ποσοστό 3,24%, φθάνοντας στις 8.043,63 μονάδες. Πτώση 41,91 μονάδων, ποσοστό 3,36%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.206,01 μονάδες.

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν όμως και οι δείκτες των κυριότερων χρηματιστηρίων της Ευρώπης, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας. Παράλληλα, οι μετοχές της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα από τα αρνητικά σχόλια των επενδυτικών τραπεζών Deutsche Bank και CSFB. «Χρειάζεται να περάσουν αρκετοί μήνες πλαισιωμένοι με ανακοινώσεις θετικών οικονομικών στοιχείων προτού οι συναλλασσόμενοι υιοθετήσουν μια πιο αισιόδοξη και τολμηρή προσέγγιση», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Μάρτιν Μπρούκερ, στρατηγικός αναλυτής στην E*Trade Securities. «Με πολλούς επενδυτές να βρίσκονται σε θερινές διακοπές, κατά πάσα πιθανότητα οι εισροές κεφαλαίων δεν πρόκειται να ανακάμψουν μέχρι το Σεπτέμβριο», καταλήγει ο κ. Μπρούκερ.

Στη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχωρούσε σε ποσοστό 3%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχωρούσε κατά 3,7%. Ο δείκτης Eurotop 300 έχει καταφέρει να απομακρυνθεί από τα επίπεδα-ναδίρ της 24ης Ιουλίου, από τις αρχές του έτους όμως έχει χάσει σχεδόν το 30% της αξίας του.

Η μετοχή της Ericsson κατέγραφε ενδοσυνεδριακά σημαντικές απώλειες -της τάξης του 17,2%- αφότου η Deutsche Bank αναθεώρησε προς τα κάτω την τιμή-στόχο για το σουηδικό όμιλο, ενώ και η CSFB υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την αξία της μετοχής του ομίλου. Η μετοχή της Zurich Financial υποχωρούσε κατά 9,9%, στο πλαίσιο του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας για τις κινήσεις του ομίλου ΒΖ, του δισεκατομμυριούχου Μάρτιν Έμπνερ.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα