Μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2011 14:53
UPD:16:32

Ενισχυτικά μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης και την άμβλυνση των συνεπειών από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ, ζητούν με επιστολή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης και Γιώργος Φλωρίδης.

Όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πολιτικές και μέτρα που ενισχύουν την ανάπτυξη και παράλληλα δρομολογείται με εντατικότερους ρυθμούς η υλοποίηση του ΕΣΠΑ, ώστε να τύχουν της βέλτιστης δυνατής αξιοποίησης οι κοινοτικοί πόροι, αλλά και για να καλυφθούν οι καθυστερήσεις που αποτυπώνονται, ως προς την αξιοποίηση των εν λόγω πόρων, σε συγκεκριμένα θεματικά αντικείμενα. Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται ότι το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εξακολουθεί να είναι μειωμένο με στόχο να περιοριστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα της χώρας για δημόσια έργα-επενδύσεις, τα οποία στην παρούσα φάση θα δημιουργούσαν συνθήκες τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας, αλλά και θα περιόριζαν τη μείωση του ΑΕΠ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων, που καθιστούν ηπιότερη και ευκολότερα αναστρέψιμη την ύφεση, αποτελούν γέφυρα μετάβασης στην αναπτυξιακή φάση, αλλά και συντελούν στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του μέγιστου προβλήματος του δημόσιου χρέους. Προς την κατεύθυνση αυτή -μεταξύ άλλων- προτείνουν μέτρα για στοχευμένη αξιοποίηση της δυνατότητας που θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκδοση ομολόγου έργων (project bond) και απλοποίηση του συστήματος προκαταβολών που πληρώνονται στους δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινοτικών ενισχύσεων.

«Ανάμεσα στη σιωπή ή την άρνηση, υπάρχει κι ένας άλλος τρόπος, πολύ πιο ουσιαστικός, για να συμμετέχει κανείς στα δημόσια πράγματα. Αυτός είναι ο θετικός τρόπος που κανείς κοιτάει την κατάσταση, γιατί η χώρα διέρχεται και αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα και θελήσαμε, με την επιστολή αυτή, όχι να πούμε πράγματα που δεν είναι σωστά,απλώς επικουρικά προς την κυβέρνηση, αλλά να την παροτρύνουμε να ασχοληθεί πιο έντονα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας, προτείνοντας ευρωπαϊκούς τρόπους», σχολίασε ο ίδιος ο κ. Φλωρίδης μιλώντας στον Real FM.

Για το ΕΣΠΑ, ο κ. Φλωρίδης τόνισε πως «χρειαζόμαστε μια νέα διαπραγμάτευση ώστε να μπορέσει να πάρει τα χρήματα που δικαιούται η Ελλάδα από το ΕΣΠΑ ως προκαταβολή χωρίς να βάλει τη δική της συμμετοχή, διότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης ή συν- χρηματοδότησης είναι πολύ περιορισμένες».

Τέλος, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει την ανάγκη των αλλαγών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε:

«Η κυβέρνηση έχει ένα έλλειμμα το οποίο το έχουμε επισημάνει. Εμφανίζεται να υλοποιεί τα μέτρα, τα οποία φαίνονται με μέτρα που επιβάλλονται από έξω, μέσω ενός μνημονίου και ότι δεν είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου που προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη χώρα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατανοήσει η Ελληνική κοινωνία ότι τις παθογένειες δεκαετιών οφείλουμε να τις διορθώσουμε, όχι γιατί μας το λένε οι ξένοι, αλλά γιατί έτσι επιβάλλει το συμφέρον του κάθε πολίτη χωριστά. Η λεηλασία του δημόσιου τομέα από ποικιλώνυμα συμφέροντα, από συντεχνίες , από ανθρώπους οι οποίοι απόλαυσαν τους καρπούς μια ανελέητης κλεψιάς του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, του ΟΣΕ, αυτή η κλεψιά πρέπει να πάρει τέλος. Όχι γιατι μας το λέει η Τρόικα, αλλά γιατί αυτό επιβάλλει η ανάγκη μιας χώρας, η οποία πρέπει να πατήσει στα πόδια της, να μην υπερχρεώνεται, επειδή στήνεται ένα σύστημα λεηλασίας του δημόσιου πλούτου από πάρα πολλούς».

62.781 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν το 2010

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από το σύνολο των επιμελητηρίων (59) της χώρας, προκύπτει ότι από 01/01/2010 έως 31/12/2010 έχουν εγγραφεί συνολικά 62.781 νέες επιχειρήσεις, ενώ έχουν διαγραφεί 56.037.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, με βάση τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι το 2010 άνοιξαν 6.744 περισσότερες επιχειρήσεις απ’ όσες έκλεισαν, ενώ κάμψη εμφανίζεται μόνο στις βιοτεχνικές επιχειρήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα