Νέο τεστ δανεισμού την επόμενη εβδομάδα

Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 10:05

Νέο τεστ των προθέσεων των αγορών έναντι της Ελλάδας θα γίνει την επόμενη Τρίτη, με την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Νέο τεστ των προθέσεων των αγορών έναντι της Ελλάδας θα γίνει την επόμενη Τρίτη, με την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου. Η δημοπρασία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει των σημερινών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ο όγκος της έκδοσης θα είναι περιορισμένος δεδομένου ότι δεν υπάρχει μεγάλος όγκος λήξεων εντός του μηνός (περίπου 480 εκατ. ευρώ), αλλά το ύψος των προσφορών και το επιτόκιο θα αποτυπώσουν την αξιολόγηση των θεσμικών επενδυτών απέναντι στους ελληνικούς τίτλους, έστω και στους βραχυπρόθεσμους.

Το τεστ θα επαναληφθεί μία εβδομάδα αργότερα, στις 15 Φεβρουαρίου, με την έκδοση των τρίμηνων εντόκων.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί στο σημερινό της φύλλο η «Ν», το ζήτημα για το υπουργείο Οικονομικών είναι η δημιουργία συνθηκών, που θα επιτρέψουν την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Αλλωστε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι η καταβολή των δανείων της τρόικας (110 δισ. ευρώ) τελειώνει το 2012 και αυτό σημαίνει ότι «μέχρι τότε, εμείς πρέπει να έχουμε πείσει τις αγορές να μας δανείζουν. Για να τις πείσουμε να μας δανείζουν, πρέπει να πειστούν ότι το 2014, το 2015, το 2016, μπορούμε να αποπληρώνουμε».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα