Σε εφαρμογή ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας επιβατών στα πλοία

Ανάγκη συνεργασίας Οργανισμών Λιμένων και Λιμενικών Αρχών
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 11:16

Η εφαρμογή του μέτρου καταγραφής και ελέγχου ταυτοπροσωπίας των επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας δεν είναι διαπραγματεύσιμη, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Οθωνας κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το θέμα της ασφάλειας των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Το θέμα της ασφάλειας των λιμενικών εγκαταστάσεων και ειδικά η διενέργεια ταυτοπροσωπίας επιβατών σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοία, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μανώλη Όθωνα, του γενικού γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, Αθ. Χριστόπουλου, και του αρχηγού Λ.Σ., αντιναυάρχου Κων. Σούλη, με τη συμμετοχή προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων Οργανισμών Λιμένων.

«Το θέμα ασφαλείας των λιμενικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να το δούμε στη βάση ουσιαστικής υπηρέτησης του δόγματος της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και όχι μόνο ως τυπική συμμόρφωση σε Ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς υπό το φόβο της επιβολής κυρώσεων», παρατήρησε ο υφυπουργός Μ. Όθωνας για να σημειώσει στη συνέχεια:

«Τα θέματα ασφαλείας των λιμενικών εγκαταστάσεων, αλλά και η απόφασή μας να ενεργοποιηθεί στην πράξη επιτέλους μια δεκαετής νομοθετική ρύθμιση της ελληνικής πολιτείας -το ΠΔ 23/1999 περί καταγραφής και ελέγχου ταυτοπροσωπίας των ατόμων που ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία- προφανώς απαιτεί μια συνεργασία των κατά τόπους Λιμενικών Αρχών με τους Οργανισμούς Λιμένων για να καταστεί η εφαρμοσιμότητα των αποφάσεων δυνατή και επιτυχής στο συντομότερο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Όθωνας μίλησε για αυτονόητη και έγκαιρη συνεννόηση, συνέργεια και συντονισμό μεταξύ των Οργανισμών Διοίκησης των λιμενικών εγκαταστάσεων και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές για την εφαρμογή των Σχεδίων Ασφαλείας στις Λιμενικές Εγκαταστάσεις. «Η ανάμιξή μας», διευκρίνισε, «δεν είναι σωστό να ενεργοποιηθεί εκ των υστέρων ως ελεγκτικός μηχανισμός εφαρμογής των προβλεπόμενων, αλλά να υπάρξει μία εκ των προτέρων συνεννόηση για την καλύτερη και έγκαιρη εφαρμογή τους».

Όσον αφορά το μέτρο ελέγχου της ταυτοπροσωπίας των επιβατών, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «η πολιτική απόφαση εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου σε κυβερνητικό επίπεδο δεν είναι διαπραγματεύσιμη και επομένως ο προσανατολισμός πρέπει να είναι κοινός στην κατεύθυνση υπέρβασης των όποιων προβλημάτων για τη σωστή και άμεση εφαρμογή του μέτρου».

Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των κατά τόπους Οργανισμών Λιμένων, αφού παρέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης εφαρμογής τόσο των Σχεδίων Ασφάλειας όσο και της εφαρμογής του μέτρου περί ελέγχου και ταυτοπροσωπίας των ατόμων που ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα