Την πρόθεση της Γαλλίας και της Γερμανίας να υποβάλουν προτάσεις για αυστηρότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, επανέλαβε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.
«Θα συζητήσουμε για το πώς θα προετοιμάσουμε αποφάσεις που απαιτούνται ακόμη, ιδίως αναφορικά με τον μόνιμο μηχανισμό κρίσης που θα συμφωνηθεί μέχρι τον Μάρτιο, καθώς και να θέσουμε επί τάπητος τις προτάσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας για πιο αυστηρό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής στο Eurogroup», δήλωσε η κα Μέρκελ σε δημοσιογράφους ενόψει της έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Θέλουμε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να συγκλίνουμε εντός του Eurogroup, καθώς επίσης και να προσκαλέσουμε άλλες χώρες να συμμετάσχουν», πρόσθεσε.
Η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα παρουσιάσουν σήμερα από κοινού το «πακέτο» των προτάσεων για την οικονομική ολοκλήρωση, μέσω του στενού συντονισμού των πολιτικών των «17» χωρών του ενιαίου νομίσματος.
Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Ναυτεμπορική», ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν στο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών σε όλους σχεδόν τους τομείς, είναι και το γεγονός ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, Βερολίνο και Παρίσι θα προτείνουν να θεσμοθετηθεί τουλάχιστον μια συνάντηση το χρόνο σε επίπεδο ηγετών της Ευρωζώνης, ώστε να εξετάζεται η πρόοδος των αλλαγών και να διαμορφώνονται τα επόμενα βήματα.
Χθες, η κα Μέρκελ στη διάρκεια επίσκεψης στη Μαδρίτη, όπου συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουί Θαπατέρο, έδωσε και το στίγμα της σημερινής της παρέμβασης στη Σύνοδο Κορυφής, όπου η οικονομία θα εξελιχθεί σε κυρίαρχο θέμα.
Όπως τόνισε, το ζητούμενο δεν είναι η επανίδρυση του ευρώ, αλλά η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωζώνης και η πιστή εφαρμογή του αναθεωρημένου συμφώνου σταθερότητας, όπως αυτό προέκυψε μετά τις αποφάσεις του περασμένου Δεκεμβρίου για την οικονομική διακυβέρνηση.
Σύμφωνα με τη γερμανική θέση, με την οποία ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό και η Γαλλία, το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που θα προτείνουν οι δύο χώρες σήμερα θα εστιάζεται σε τρεις βασικούς τομείς: το συνταξιοδοτικό, την πολιτική μισθών και τη φορολογία των επιχειρήσεων. Ο συντονισμός των πολιτικών αυτών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να μπορέσουν οι χώρες που υστερούν να μειώσουν το χάσμα από τις υπόλοιπες.
Ειδικότερα, οι χώρες της Ευρωζώνης θα δεσμευθούν στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα εφαρμόζονται με διαδικασία-εξπρές (12 μήνες μετά την έγκρισή τους από τις Βρυξέλλες θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία κάθε χώρας).
Θα αφορούν την προσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο προσδόκιμο ζωής, την κατάργηση της ΑΤΑ και τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα. Θα αφορούν επίσης το συντονισμό στη φορολογία των επιχειρήσεων, μέσω του καθορισμού ενός ελάχιστου συντελεστή.
Η καγκελάριος Μέρκελ διευκρίνισε ότι δεν είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε εναρμόνιση των συντελεστών σε όλες τις χώρες, αλλά να πλησιάσει η μια χώρα την άλλη όσο το δυνατόν περισσότερο.
Για το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, η Γερμανία το ανέβασε στα 67 έτη, η Ισπανία κάνει το ίδιο, ενώ και οι υπόλοιπες θα υποχρεωθούν να προσαρμόσουν προς τα πάνω τα ποσοστά τους, τουλάχιστον στα 65 έτη.
Η κα Μέρκελ κάλεσε χθες ευθέως την Ισπανία να προχωρήσει στην κατάργηση της ΑΤΑ, η οποία σήμερα ισχύει σε ελάχιστες χώρες (Ισπανία, Βέλγιο, Κύπρος), ενώ στην Ελλάδα είναι «παγωμένη» λόγω μνημονίου.
Τέλος, επανέλαβε τη γερμανική θέση, που θα προτείνει και σήμερα για νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα απαγορεύει το δημόσιο έλλειμμα να υπερβαίνει ένα ανώτατο αποδεκτό όριο το οποίο και θα καθοριστεί. Στη Γερμανία έχει καθοριστεί στο 0,35% του ΑΕΠ και θα τεθεί σε ισχύ από το 2016, μάλιστα έχει ενσωματωθεί στο σύνταγμα.
Κύκλοι προσκείμενο στο περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί υπογράμμιζαν ότι οι θέσεις Γαλλίας και Γερμανίας είναι πολύ κοντά στα περισσότερα σημεία. Εκεί που είναι πιο προσεκτικοί οι Γερμανοί είναι στις αλλαγές που προωθούνται σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου οι Γάλλοι θέλουν να αποκτήσει πολύ μεγάλη ευελιξία στο θέμα της αγοράς ομολόγων χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα. Διευκρίνιζαν, όμως, ότι και στο θέμα αυτό το Βερολίνο είναι ανοικτό σε συζητήσεις για την εξεύρεση ικανοποιητικής συμφωνίας.
Αντιτίθεται το Βέλγιο
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου απέρριψε πάντως απερίφραστα μια γαλλογερμανική πρόταση για ενισχυμένο συντονισμό των εθνικών οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη, κάτι που θα σήμαινε την κατάργηση στη χώρα του της σύνδεσης των μισθών από τις τιμές.
«Πρέπει να υπάρχει περισσότερη οικονομική συνεργασία (στην Ευρώπη), όμως τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν το χώρο για να ασκούν τις δικές τους πολιτικές», δήλωσε ο Ιβ Λετέρμ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
«Δεν είμαι εναντίον της οικονομικής σύγκλισης, όμως πρέπει να αφήσουμε τα μέσα για την επίτευξή της στα χέρια των κρατών μελών», ανέφερε. «Κάθε κράτος μέλος έχει τις δικές του ανάγκες, τις δικές του παραδόσεις. Δεν θα δεχθούμε να ξηλωθεί το μοντέλο μας της κοινωνικής συζήτησης.»
Σχέδια για το ελληνικό χρέος
Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες του Reuters, Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι εξετάζουν πιθανά βήματα ώστε να «ανακουφίσουν» την Ελλάδα από το βάρος του δημόσιου χρέους, ίσως και από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Οι πρωτοβουλίες θα είναι είτε με τη μορφή επαναγοράς χρέους ή αλλαγής των όρων στα ελληνικά ομόλογα, είτε μειώνοντας τους τόκους, είτε επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής.
Σε δημοσίευμά της, η «Wall Street Journal» αναφέρει ότι η επιτυχία του συνολικού πακέτου μέτρων που θα συζητηθεί από την Ε.Ε. θα κριθεί από τη μείωση των επιτοκίων στα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και την επιστροφή των τραπεζών τους στις αγορές δανεισμού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα πρέπει από τα μέτρα να πεισθούν οι αγορές να αγοράσουν ομόλογα -Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και άλλων περιφερειακών χωρών- με επιτόκια σε «ανεκτά» επίπεδα.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τόνισε χθες ότι δεν βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ελλάδα ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σχετικά με τη διάθεση ομολόγων, ύψους 76 δισ. ευρώ, που έχει αγοράσει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά. Απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου σχετικά με τα σχέδια της ΕΚΤ για τα συγκεκριμένα ομόλογα, ο κ. Τρισέ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν βρισκόμαστε σε συζητήσεις με κανέναν».
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αλ. Παπαρήγα: Στόχος τους η κερδοφορία του κεφαλαίου
«Το ''ψητό'' της υπόθεσης του ''συμφώνου ανταγωνιστικότητας'' δεν είναι το χρέος. Αυτό το έχουν ρυθμίσει και θα το ρυθμίσουν. Πάνω απ’ όλα όμως θέλουν να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, με ισόβια λιτότητα και φτώχεια για τους εργαζόμενους, με ισόβια καταστολή των αγώνων τους», υποστήριξε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Σύμφωνα με την ίδια, «το ''ψητό'' συζητήθηκε και σήμερα. Είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπου εμπλέκει τη χώρα μας σε οξύτατους ανταγωνισμούς. Επίσης είναι η αναγόρευση σε καινοτομία της λεγόμενης ενεργής υγιούς γήρανσης, δηλαδή μπορείτε να είστε ζωηροί και υγιείς μέχρι τα 80 δουλεύοντας».
Γ. Καρατζαφέρης: Να μην περάσουν οι απαιτήσεις της Μέρκελ
Να μην αφήσει «να περάσει η απαίτηση της κ. Μέρκελ για γερμανική κατοχή στην Ελλάδα», κάλεσε τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, από τη Βουλή.
«Αυτός ο λαός μάτωσε και πολέμησε να διώξει τους Γερμανούς και δεν θα αφήσουμε να τα καταφέρουν τώρα να μας επιβληθούν με το ευρώ. Ελπίζω ο Πρωθυπουργός να μη γυρίσει με “κατεβασμένα τα φτερά” από τη Μέρκελ και το ΠΑΣΟΚ που μιλούσε και υπέγραφε με αστερίσκους να μην αφήσει τώρα να γίνει κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αλ. Τσίπρας: Συναινούν στην εξαθλίωση του ευρωπαϊκού Νότου
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την ότι ερήμην του ελληνικού λαού έχει ήδη συναινέσει «σε ένα σχέδιο λιτότητας, στη συνταγματοποίηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο».
Χαρακτήρισε επίσης «καθαρή τρέλα», όσα εξελίσσονται στις Βρυξέλλες, καθώς, όπως ανέφερε, οι ηγέτες των ισχυρών χωρών «αντί να οδηγήσουν τους λαούς της Ευρώπης σε μια προοπτική εξόδου από την κρίση, επιλέγουν να βαθύνουν την κρίση ακόμα περισσότερο και να προστατεύσουν τα συμφέροντα των τραπεζών απέναντι στα συμφέροντα των λαών.
«Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να βάλει την υπογραφή της σ΄ αυτή την κατάπτυστη προοπτική. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να ξέρει τι του ετοιμάζουν», σημείωσε.
Φ. Κουβέλης: «Οχι» στην ανατροπή του κοινωνικού ευρωπαϊκού προτύπου
Η προσπάθεια εξόδου από την κρίση σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει με βίαιο τρόπο, με τους ασφυκτικούς όρους των δημοσιονομικών περιορισμών και της ριζικής ανατροπής του κοινωνικού ευρωπαϊκού προτύπου, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που παρουσίασε η κ. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής», σχολίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβελης.
Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στη συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνη επιλογή», με το δεδομένο, όπως είπε, ότι θα αποκλείει τη δυνατότητα άσκησης εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής.