Νέες συστάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Από τον πρόεδρο της Goldman Sachs Γερμανίας
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 12:55
UPD:17:31

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντιμπέλιους, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί μία πιθανή πτώχευση της χώρας.

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάσσεται ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γερμανίας, Αλεξάντερ Ντιμπέλιους, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί μία πιθανή πτώχευση της χώρας.

«Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», υποστηρίζει ο Ντιμπέλιους σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Εκτιμά επίσης ότι είναι απαραίτητο «ένα μείγμα βοήθειας, πειθαρχίας και πίεσης προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην οδό της αρετής».

Αν και η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει καταστεί σύμβολο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λέει ο Ντιμπέλιους και τονίζει πως «δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην αποτυχία ενός μεγάλου νομισματικού συστήματος».

«Η έγκαιρη αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι το μικρότερο κακό. Τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν κατά πολύ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκαλεί επίσης ότι ο κορυφαίος τραπεζίτης - διευθύνει τη Goldman Sachs Γερμανίας, Αυστρίας, Ρωσίας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης - αποδίδει στη Γερμανία ιδιαίτερη ευθύνη για το ευρώ. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ωφελείται από το ευρώ πολύ περισσότερο από όσο κοστίζει η κρίση. Τα πλεονεκτήματα για αυτήν είναι τεράστια, και η Γερμανία σήμερα είναι τόσο ισχυρή ώστε θεωρητικά να μπορεί να αντέξει μόνη της την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», αναφέρει.

Ο Ντιμπέλιους αντιμετωπίζει πάντως επικριτικά την πληθώρα προτάσεων που έρχονται από τις πολιτικές ηγεσίες για τη σταθεροποίηση του ευρώ. «Στις χώρες της Ευρωζώνης και στις Βρυξέλλες υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά σχέδια για τη διάσωση του Ευρώ. Οι συζητήσεις και οι νέες ειδήσεις που έρχονται συνεχώς προκαλούν ανησυχία στις αγορές και τους επενδυτές», σημειώνει.

Aναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «βλέπει» η UBS

Παράλληλα, αναδιάρθρωση χρέους «βλέπει» στη σημερινή της έκθεση για την Ελλάδα η επενδυτική τράπεζα UBS, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που θα επαναφέρει την Ελλάδα σε βιώσιμη τροχιά χωρίς να βγει η χώρα από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο της ελβετικής τράπεζας, η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει πριν την ολοκλήρωση του 3τούς προγράμματος του ΔΝΤ. Με το ΔΝΤ να εξετάζει την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής και την ΕΕ να αναζητά μια πιο ολοκληρωμένη λύση μέσω της ενίσχυσης του EFSF, η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει, υπογραμμίζει η UBS.

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με την έκθεση, θα είναι η επίσημη επέκταση του προγράμματος του ΔΝΤ σε πέντε από τρία χρόνια και η στροφή σε κάποια πιο δραστική μορφή συμφωνίας τύπου Paris Club, η οποία θα περιλαμβάνει ενδεχομένως «ψαλίδισμα» του χρέους. Ο ελβετικός όμιλος, πάντως, δεν αποκλείει το πιο δυσοίωνο ενδεχόμενο της πλήρους χρεοκοπίας πριν την πάροδο της τριετίας, στην οποία θα εμπλακούν και ιδιώτες επενδυτές.

Σε αυτή την περίπτωση, εξηγεί, η χρεοκοπία θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα θα αξιοποιήσει καλύτερα τα κεφάλαια διάσωσης, τα δύο τρίτα εκ των οποίων προορίζονται σήμερα για την αποπληρωμή των κρατικών τίτλων στο άρτιο. Επίσης, θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, «δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι το δημόσιο χρήμα θα χρησιμοποιηθεί για την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Economist: Αργή η μεταρρύθμιση στο ελληνικό δημόσιο

Την ίδια στιγμή, αμφίβολη, παρά το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και την ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, θεωρεί ο Economist τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει όλο το χρέος της. «Ακόμη και οι υποστηρικτές της Ελλάδας αμφιβάλλουν εάν θα μπορέσει να αποπληρωθεί ποτέ ένα τόσο μεγάλο χρέος», αναφέρει σε ειδικό άρθρο του για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Economist, τις ανησυχίες αυτές τροφοδοτεί η αργή εφαρμογή των οδηγιών της τρόικας για εξυγίανση του δημόσιου κλάδου, καθώς η Ελλάδα έχει χάσει τις προθεσμίες για μείωση του κόστους και αύξηση των εσόδων εξαιτίας της τεράστιας γραφειοκρατίας, όπως διαπίστωσε το κλιμάκιο της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στην τελευταία του επίσκεψη στη χώρα.

Οι καθυστερήσεις αυτές δεν επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τους στόχους αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών, υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό. «Οι ενδείξεις ότι η Ελλάδα έχει χαλαρώσει θα υπονομεύσει τη δυνατότητα διεξαγωγής μιας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του χρέους της στο πλαίσιο της γαλλογερμανικής συμφωνίας», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Τίποτα δεν μπορεί να εξουδετερώσει εντελώς την απειλή της χρεοκοπίας», καταλήγει το περιοδικό.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα