Ακαιρες, άδικες και αψυχολόγητες, ιδίως εν μέσω της υπάρχουσας οικονομικής συγκυρίας χαρακτήρισε τις εξαγγελθείσες από τη Δευτέρα κινητοποιήσεις των αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης. Μάλιστα ανέφερε πως θεωρεί αδιανόητο να επαναληφθούν φέτος «φολκλορικές σκηνές», όπως οι περσινές, όταν οι παραγωγοί έφτασαν να συζητούν με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, προκειμένου να ανοίξουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου είχαν στήσει μπλόκα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της Zootechnia στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σκανδαλίδης διεμήνυσε ακόμη στους αγρότες ότι, στην τρέχουσα συγκυρία, είναι «αδύνατο να υλοποιηθούν οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις τους», σημειώνοντας πάντως ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τον διάλογο μαζί τους «κι ας είχαν πάρει από πριν τις αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους».
Κατά τον κ.Σκανδαλίδη, οι κινητοποιήσεις είναι αναφαίρετο δικαίωμα και η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τον χωροφύλακα των αγροτών. Ωστόσο, πρόσθεσε, θεωρεί άδικα τα αιτήματά τους για αύξηση του επιστρεφόμενου ΦΠΑ στο 15% (ενώ έχει ήδη αυξηθεί στο 11% από 7%, παρά την κρίση), χορήγηση αφορολόγητου πετρελαίου («αφορολόγητο πετρέλαιο δεν υπάρχει πουθενά», αν και δεν αποκλείεται -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- η καθιέρωση «αγροτικού πετρελαίου») και τις εισφορές στον ΕΛΓΑ («το κράτος πληρώνει ήδη περισσότερα από όσα παίρνει ο ΕΛΓΑ από τις εισφορές των αγροτών»).
Σε ερώτηση για το μέλλον της ATEBank, ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η τράπεζα να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά ταυτόχρονα να ολοκληρώσει με επιτυχία το σχέδιο εξυγίανσής της, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Ο υπουργός προανήγγειλε ακόμη νέα προκήρυξη, 50 εκατ. ευρώ ή και μεγαλύτερου ύψους, για τα Σχέδια Βελτίωσης του αγροτικού χώρου, εντός του 2011, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους οι νέοι αγρότες, που εντάχθηκαν στον προηγούμενο κύκλο.
Κέντρο διαμετακόμισης και αγροτικής καινοτομίας η Θεσσαλονίκη
Σε ό,τι αφορά ειδικά τη Θεσσαλονίκη και την Κ.Μακεδονία, επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου του να εφαρμόσει στην περιοχή ένα ειδικό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, που θα συνδυάζει τη διεθνή διαμετακόμιση προϊόντων και την καινοτομία, σε συνεργασία και με κράτη του εξωτερικού.
«Τον Μάρτιο θέλουμε, παράλληλα με τα περιφερειακά συμβούλια, που θα ξεκινήσουν ανά περιοχή για το λεγόμενο "καλάθι προϊόντων" κάθε περιφέρειας, να συζητήσουμε πώς όλη η Β.Ελλάδα θα εξελιχθεί σε εμπορικό κέντρο αγροτικής ανάπτυξης, που θα περιέχει διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά και κέντρο Καινοτομίας. Το θέμα το συζητήσαμε και στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες, ώστε όλες οι υποδομές εδώ στη Θεσσαλονίκη -πχ, κέντρα και ινστιτούτα καινοτομίας- να ενταχθούν σε ένα καινούργιο πρόγραμμα» κατέληξε.
ΠΗγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ