ΤΕΕ: «Όχι» στην κατάργηση των κατώτατων αμοιβών

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 15:24

Την απόσυρση του άρθρου 7 του σχεδίου νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με το οποίο προβλέπεται η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, προειδοποίησε για στρεβλώσεις, οι οποίες, όπως είπε θα προκύψουν από την κατάργηση του κώδικα αμοιβών, με άμεσες συνέπειες στην ασφάλεια του πολίτη, στο δημόσιο συμφέρον, στα έσοδα του κράτους και στο εισόδημα των μηχανικών.

Εισηγήθηκε επίσης τη διατήρηση του συστήματος και τον εξορθολογισμό του, υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα σημαδοτοτηθεί η απορύθμιση του επαγγέλματος του μηχανικού και η αντιμετώπιση, στο εξής, του επιστημονικού έργου ως εμπορεύματος, δυο δεδομένα που δεν τιμούν, αλλά προπαντός δεν συμφέρουν τη χώρα.

Ασκώντας εξάλλου κριτική στο νομοσχέδιο, επισήμανε ότι αντί να αντιμετωπίζει τις κλειστές αγορές και τα ολιγοπώλια τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας, στρέφεται κατά των μηχανικών και γενικότερα των επιστημόνων.

«Μας λένε πως το επιστημονικό έργο είναι εμπόρευμα. Φθηνό για τους μεταπράτες, τις τράπεζες και όσους θέλουν να συγκεντρώσουν σε λίγους και τα επιστημονικά επαγγέλματα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου, ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε την απόφαση της Δ.Ε. του ΤΕΕ να αναδείξει τις στρεβλές καταστάσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του σημερινού Κώδικα Δεοντολογίας και ανακοίνωσε την σύσταση Επιτροπής Αναθεώρησης του Κώδικα Δεοντολογίας του ΤΕΕ, του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων, καθώς και την αναθεώρηση των προβλεπόμενων ποινών.

Αποκάλυψε επίσης ότι στο ΤΕΕ έχουν περιέλθει καταγγελίες για στελέχη πολεοδομικών γραφείων Δήμων, τα οποία ασκούν ακόμη και κατά την ώρα της υπηρεσίας τους το επάγγελμα του μελετητή, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, επισημαίνοντας ότι το Επιμελητήριο δεν έχει κατά το νόμο καμία πειθαρχική αρμοδιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα