Τον Μάρτιο οι αποφάσεις για τη λύση-πακέτο

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 21:54
UPD:23:28
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Συνέντευξη Τύπου Χ. Βαν Ρόμπεϊ - Ζ.Μ. Μπαρόζο

Την υιοθέτηση λύσης - πακέτου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε δηλώσεις του με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε, οι προοπτικές βελτιωθεί αρκετά, και για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετώπισαν δυσκολίες πρόσφατα. Πρόσθεσε όμως ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά, επισημαίνοντας πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.

Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας προωθούν Βερολίνο-Παρίσι

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δηλώσεις Α. Μέρκελ - Ν. Σαρκοζί

Δηλώσεις Α. Μέρκελ - Ν. Σαρκοζί (γερμανικά / γαλλικά)

Στη Σύνοδο η Γερμανία και η Γαλλία υπέβαλλαν κοινή πρόταση για ένα Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας με στόχο το στενότερο οικονομικό συντονισμό, ενώ συζητήθηκε και η ενίσχύση του Ταμείου Διάσωσης χωρών μελών της ευρωζώνης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - EFSF) με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών στις χώρες του ευρώ.

Το Σύμφωνο εστιάζεται σε τρεις βασικούς τομείς: το συνταξιοδοτικό, την πολιτική μισθών και τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Ο συντονισμός των πολιτικών αυτών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να μπορέσουν οι χώρες που υστερούν να μειώσουν το χάσμα από τις υπόλοιπες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεσμεύθηκαν να παρουσιάσουν λεπτομερώς το σχέδιο για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας σε μια έκτακτη συνάντηση, πιθανώς στις 4 Μαρτίου, ώστε οι ηγέτες της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν πρώτα μεταξύ τους και στη συνέχεια να το παρουσιάσουν και στις χώρες εκτός Ευρωζώνης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δηλώσεις Α. Μέρκελ - Ν. Σαρκοζί

Δηλώσεις Α. Μέρκελ - Ν. Σαρκοζί (αγγλικά / γερμανικά / γαλλικά)

«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που θα διέπει όλες τις χώρες του ευρώ», δήλωσε η κ. Μέρκελ, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν και χώρες εκτός ευρωζώνης, αν το επιθυμούν, και πως οι βασικές πτυχές του Συμφώνου θα πρέπει να συμφωνηθούν «πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου». «Δεν πρόκειται για λόγια, αλλά για δράσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε από την πλευρά του την ανάγκη για «μεγαλύτερο συντονισμό οικονομικής πολιτικής και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» για τις οικονομίες της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό θα διεξαχθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρώ, εντός του Μαρτίου. «Η Ευρώπη οδεύει προς τη σύγκλιση, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα», ανέφερε.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι η Γαλλία και η Γερμανία προχωράνε «χέρι χέρι» για να στηρίξουν το ευρώ, το οποίο θεωρούν ως το «μείζον στοιχείο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης». «Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ, να συγκλίνουμε τις οικονομικές πολιτικές. Είμαστε σύμφωνοι για ένα διαρθρωτικό σχέδιο που θα δώσει απάντηση στις αδυναμίες της Ευρώπης», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ενστάσεις για το γαλλο-γερμανικό σχέδιο

Διαφωνίες σχετικά με το σχέδιο της Γερμανίας και της Γαλλίας εξέφρασαν τόσο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ.

Και οι δύο απέρριψε την ιδέα της κατάργησης της σύνδεσης των μισθών με τις τιμαριθμικές αυξήσεις, κάτι το οποίο προτάθηκε από το Βερολίνο και το Παρίσι με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη.

«Δεν βρίσκω πραγματικά το λόγο για να πω ότι η κατάργηση της σύνδεσης των μισθών με τις τιμαριθμικές αυξήσεις θα επέτρεπε τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μου ή της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα