Μ. Σάλλας: Το θεσμικό πλαίσιο δεν ευνοεί συγχωνεύσεις τραπεζών

«Επώδυνη» η έξοδος από την κρίση
Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 10:44
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν βλέπει άμεσα νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, καθώς, όπως τονίζει, το θεσμικό πλαίσιο δεν τις ευνοεί.

«Η υπόθεση των τραπεζικών συγχωνεύσεων αποτελεί ευχή πολλών παραγόντων της τραπεζικής και της πολιτικής ζωής του τόπου. Είναι όμως μια πραγματικά δύσκολη υπόθεση λόγω θεσμικών αδυναμιών που δεν ευνοούν στην πράξη τη δημιουργία σημαντικών οικονομιών κλίμακας, αλλά και λόγω της οικονομικής συγκυρίας που περιορίζει τις προοπτικές ανάπτυξης για τη δημιουργία πρόσθετων εσόδων», αναφέρει ο κ. Σάλλας σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Ερωτηθείς για την φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς παραδέχεται ότι το πρόβλημα ρευστότητας του συστήματος είναι μια πραγματικότητα από τη στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο αδυνατεί να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές.

«Η σταδιακή βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τόσο τον επαναπατρισμό κεφαλαίων όσο και τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης αλλά και πλούτου στη χώρα», υπογραμμίζει.

Σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους, ο κ. Σάλλας υποστηρίζει ότι η Eλλάδα οφείλει να τηρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους της δεν αρκεί από μόνη της για να ξεπεραστεί η κρίση.

«Η δρομολόγηση της επίλυσης του δημόσιου χρέους, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου για τα 110 δισ. ευρώ που συζητείται, είναι ασφαλώς σε θετική κατεύθυνση, δεν σημαίνει όμως ότι θα μας βγάλει αυτόματα από την κρίση», τονίζει.

Η έξοδος από την κρίση χρειάζεται χρόνο, αναφέρει ο κ. Σάλλας, εκτιμώντας ότι «δεν θα είναι εύκολη ούτε ανώδυνη». «Θα χρειαστεί να επιμείνουμε με υπευθυνότητα στην πολιτική μείωσης των δαπανών και αποκατάστασης των εσόδων του προϋπολογισμού.»



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα