«Περισσότερα ηλεκτροκίνητα από βενζινοκίνητα οχήματα θα πωλούνται το 2020»

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 15:15

Οι δηλώσεις των πρωτοπόρων συχνά εκπλήσσουν και οι προβλέψεις τους γίνονται αντικείμενο συζήτησης. Το ίδιο συμβαίνει και με την εκτίμηση του Αμερικανο-ισραηλινού διευθύνοντος συμβούλου της Better World Σάι Αγκάσι, ο οποίος τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνεται στις γνωστές λίστες των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Από το Νταβός και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Αγκάσι προέβλεψε ότι πριν από το 2020, θα πωλούνται περισσότερα ηλεκτροκίνητα παρά βενζινοκίνητα οχήματα, για να συμπληρώσει: «αυτό δεν σημαίνει ότι το πετρέλαιο δεν είναι απαραίτητο, αλλά έχουμε ήδη μπει στο δρόμο της εξόδου».

Ένα από τα «αγκάθια» στην υιοθέτηση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είναι η μπαταρία τους, που με μία φόρτιση μπορεί να καλύψει σχετικά μικρή απόσταση. Η Better Place του 43χρονου Αγκάσι έχει επενδύσει πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία ενός ολόκληρου δικτύου σταθμών ανταλλαγής μπαταριών: εκεί, αντί να περιμένουν ώρες για να τις φορτίσουν, οι οδηγοί θα μπορούν - περίπου στον ίδιο χρόνο που θα χρειάζονταν για να ανεφοδιάσουν το αυτοκίνητό τους με βενζίνη- να αφήνουν τις άδειες και να παίρνουν γεμάτες μπαταρίες.

Το Ισραήλ θα κάνει την αρχή

Το πρώτο τέτοιο δίκτυο θα εγκαινιαστεί φέτος στο Ισραήλ, γενέτειρα του Σάι Αγκάσι, με 56 σταθμούς ανταλλαγής για περίπου 5.000 αυτοκίνητα. Το φιλόδοξο σχέδιο θα επεκταθεί –αρχικά εν είδει πειράματος- σε Δανία, Αυστραλία, Σαν Φρανσίσκο και Χαβάη μέσα στο 2012.

«Στο Ισραήλ, το 2016, θα πωλούνται περισσότερα ηλεκτροκίνητα παρά βενζινοκίνητα οχήματα», δήλωσε ο Αγκάσι σε δημιοσιογράφους στο Νταβός. «Όταν συμβεί αυτό στην πρώτη χώρα, μέσα σε δύο χρόνια θα το δείτε να συμβαίνει σε όλες.»

Και ενώ οι δηλώσεις του μάλλον ακούγονται υπερβολικά φιλόδοξες –ειδικά όταν ακόμη και εκπρόσωποι της ίδιας της αυτοκινητοβιομηχανίας εμφανίζονται επιφυλακτικοί- φαίνεται πως κάποιοι ασπάζονται τις θέσεις του. «Το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, στους δρόμους της οποίας θα κυκλοφορούν 100.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μπιλ Κλίντον από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «Όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι στην Κίνα. Όχι σε μεγαλύτερες χώρες, αλλά στο Ισραήλ!»

Δεν λείπουν ωστόσο και εκείνοι που επικρίνουν τον Αγκάσι, φοβούμενοι ίσως ένα μονοπώλιο της Better Place. Ο ίδιος πάντως συνεχίζει τις βαρύγδουπες δηλώσεις πιστεύοντας στο όραμά του, ένα όραμα που σύντομα θα φανεί εάν μπορεί να υλοποιηθεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα