Αντλήθηκαν 390 εκατ. από τα εξάμηνα έντοκα

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 12:22
UPD:16:24

Συνολικό ποσό ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε σήμερα το Δημόσιο από την έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να υποχωρεί κατά 26 μονάδες βάσης σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία του Ιανουαρίου, στο 4,64%.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,363 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 4,54 φορές. Υπενθυμίζεται ότι στην έκδοση του Ιανουαρίου ο συντελεστής κάλυψης είχε διαμορφωθεί στο 3,4.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν τη σημερινή έκδοση σε ποσοστό περίπου 80%, έναντι περίπου 37% που είχαν καλύψει την προηγούμενη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων.

«Λαμβάνουμε θετικά μηνύματα από την αγορά για δεύτερο συνεχή μήνα, με ισχυρή συμμετοχή των ξένων, περίπου 80%», δήλωσε στο Reuters ο Πέτρος Χριστοδούλου.

Ενα νέο τεστ δανεισμού θα γίνει την επόμενη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, με τη δημοπρασία τριμήνων εντόκων γραμματίων, ο όγκος της οποίας επίσης θα είναι σε χαμηλά επίπεδα, όπως και των εξάμηνων εντόκων.

Ικανοποιημένη από τη δημοπρασία εμφανίστηκε και η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, και οι διεθνείς αγορές βλέπουν ότι δεν είμαστε πλέον το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης. Παραπέμποντας μάλιστα στη σημερινή δημοπρασία έκρινε το επιτόκιο καλό "για την περίοδο που διανύουμε", επισημαίνοντας ότι υπερκαλύφθηκε 4,54 φορές και μάλιστα με το ύψος της συμμετοχής των ξένων να φτάνει το 80%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα