Διευκρινίσεις για τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας Ελλάδας - Φιλανδίας

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 14:17

Διευκρινίσεις για τη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας (ν. 1191/1981, Φ.Ε.Κ 206/31-7-1981/τ.Ά) και ειδικότερα για την ερμηνεία και εφαρμογή του Αρθρου 12 για τη φορολογική μεταχείριση των δικαιωμάτων, έδωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Ετσι, με αφορμή σχετικά ερωτήματα ελληνικών επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με φινλανδικές εταιρείες, αλλά και από διάφορες φορολογικές Αρχές διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Το άρθρο 12 της Σύμβασης, το οποίο αναφέρεται στη φορολογία του εισοδήματος από δικαιώματα, διακρίνει αυτά σε τρεις κατηγορίες. Ήτοι, τα πνευματικά (παρ. 3α), τα εμπορικά - βιομηχανικά (παρ. 3β) και αυτά που αφορούν επιστημονική, βιομηχανική ή εμπορική εμπειρία (παρ 3γ). Παράλληλα, με την παρ. 2 του άρθρου 12 προβλέπεται η περιορισμένη φορολόγηση στο Κράτος πηγής (με συντελεστή 10%) μόνο για τις κατηγορίες β και γ των δικαιωμάτων της παρ. 3. Συνεπώς, είναι προφανές ότι, για την κατηγορία α, που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, θα έχει εφαρμογή η παρ. 1 του ίδιου άρθρου.

Ειδικότερα, με την παρ. 1 του άρθρου 12 ορίζεται ότι δικαιώματα που προκύπτουν σε ένα Κράτος και καταβάλλονται σε κάτοικο του άλλου Κράτους μπορούν να φορολογούνται στο κράτος αυτό. Είναι λοιπόν σαφές ότι με τη διάταξη αυτή δεν προβλέπεται αποκλειστική φορολόγηση των πνευματικών δικαιωμάτων (κατηγορία α της παρ. 3) στο κράτος κατοικίας, αλλά παρέχεται το δικαίωμα και στα δύο Κράτη, δηλαδή, τόσο στο κράτος κατοικίας όσο και στο κράτος πηγής, να φορολογήσουν τα δικαιώματα αυτά, σύμφωνα με την εσωτερική τους νομοθεσία. Σημειώνεται ότι η αποκλειστική φορολόγηση στις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας ορίζεται με τη διατύπωση «φορολογούνται μόνο».

Με βάση τα παραπάνω, είναι ευνόητο ότι οποιαδήποτε διαφορετική ερμηνεία του συγκεκριμένου θέματος, παύει να ισχύει (όπως π.χ αυτή που αναφέρεται στην υπ’αρ. 22/1983 και με αριθμό πρωτ. Ε 15695/364 Εγκύκλιο του Υπουργείου, σελ. 25) .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα