Δεν αλλάζει η αναλογία μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις

Χωρίς ενστάσεις η συνάντηση Ραγκούση με τους εκπροσώπους της τρόικας
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 15:05
UPD:17:52
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τις φήμες που ήθελαν την αλλαγή της αναλογίας μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο, σε επτά αποχωρήσεις, διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Ραγκούσης, ούτε τέθηκε τέτοιο θέμα, ούτε υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και το ίδιο ισχύει και για όσα έχουν ακουστεί για περαιτέρω μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.

Εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι θα υπάρξει πραγματική μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο μόνο από τις αποχωρήσεις υπαλλήλων, οι οποίες το 2010 έφτασαν τις 53.335.

Μετά την αποχώρηση των 53.335 υπαλλήλων το 2011, εξήγησε ο υπουργός, θα προσληφθούν περί τους 10.500 νέους υπαλλήλους, στις οποίες προσμετρούνται οι 2.800 μετατάξεις από τον ΟΣΕ, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν υπερβολικά αιτήματα για προσλήψεις από φορείς του δημοσίου, έτσι ώστε να συντρέχει ανησυχία για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παρουσίασε ο κ. Ραγκούσης στην τρόικα, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν αποχωρήσει συνολικά περίπου 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της τρόικας για την πορεία του προγράμματος «Καλλικράτης», το νέο ενιαίο μισθολόγιο και γενικότερα τις πολιτικές που ακολουθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την αναμόρφωση του κράτους. Όπως είπε, από την πλευρά της τρόικας δεν προέκυψαν διαφωνίες παρατηρήσεις ή ενστάσεις.

Χθες κατά την επίσκεψη της τρόικας στο ΥΠΟΙΚ έγινε μία αρχική συζήτηση για τη διαμόρφωση των αμοιβών στο δημόσιο τομέα, όπως αυτή θα αποτυπωθεί στο μισθολόγιο που θα πρέπει να είναι έτοιμο να εφαρμοστεί από τον Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, ψηλά στις προτεραιότητες της τρόικας είναι η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Στην κορυφή της ατζέντας για τον ιδιωτικό τομέα παραμένει η ανάπτυξη των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και η επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, για τις οποίες ζητήθηκε νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει το δικαίωμα σύναψης αλλεπάλληλων συμβάσεων, χωρίς να προβλέπεται η μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου έπειτα από τις ανανεώσεις.

Κατά τις χθεσινές τους συναντήσεις, οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν να υπάρξει «ενθάρρυνση και διευκολύνσεις» με θεσμικές πρωτοβουλίες, τόσο για τη σύναψη ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων όσο και για τη διεύρυνση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, χωρίς περιοριστικούς όρους για τις επιχειρήσεις. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην επίσπευση του χρόνου ίδρυσης σωματείων, με διαδικασίες εξπρές, που δεν θα υπερβαίνουν τον ένα μήνα, από περίπου οκτώ που απαιτούνται σήμερα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ίδρυση νέου σωματείου.

Ρυθμίσεις, άμεσα, ζητεί η τρόικα και για την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος στον τομέα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ώστε να μειωθεί περαιτέρω το κόστος εργασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα