Citi: Προδιαγεγραμμένη η πορεία της Ελλάδας προς την αναδιάρθρωση

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 18:07
UPD:18:10

Υψηλή θεωρούν την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας οι αναλυτές της Citi, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της παγκόσμιας τράπεζας για τη χώρα μας. Με τον όρο «χρεοκοπία» εννοείται κάθε μορφής αναδιάρθρωση χρέους που περιλαμβάνει επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής ή «ψαλίδισμα» της καθαρής παρούσας αξίας των κρατικών ομολόγων, διευκρινίζει.

Σύμφωνα με την έκθεση, την πορεία αυτή της ελληνικής οικονομίας επιβάλλει το ύψος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης για τη σταθεροποίηση της δανειακής επιβάρυνσης της χώρας, το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων που ανέρχεται σε 8% επί του ΑΕΠ, καθώς και η έλλειψη κοινωνικής συναίνεσης μεταξύ των πολιτών που είναι απρόθυμοι να σηκώσουν το βάρος του υπερδανεισμού.

Η χρονική στιγμή που θα συμβεί κάτι τέτοιο εξαρτάται από το πόσο διαθέσιμοι είναι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι να στηρίξουν την Ελλάδα, καθώς και την έκβαση των συνομιλιών για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης. «Κατά τη γνώμη μας, δεν αναμένεται χρεοκοπία της Ελλάδας τα έτη 2011-2012», σημειώνει η Citi.

Το πιθανότερο συνέριο είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Ιρλανδία. «Μια τέτοια εξέλιξη θα εκτονώσει μεγάλο μέρος των πιέσεων αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα αφερεγγυότητας», υπογραμμίζει η τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα