Επιφυλάξεις από Σλοβακία για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας»

Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 16:14

Επιφυλακτική εμφανίζεται η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα στην πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα για υιοθέτηση «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας», υποστηρίζοντας ότι η εναρμόνιση των οικονομικών πολιτικών «έχει τα όριά της».

«Ένας κάποιος συντονισμός είναι απαραίτητος, δεδομένου ότι έχουμε ένα κοινό νόμισμα», παραδέχεται η Ραντιτσόβα σε συνέντευξή της που θα δημοσιευτεί αύριο στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit. «Όμως η εναρμόνιση έχει τα όριά της», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας εκτιμά ότι «δεν πρέπει να αγγίζουμε τις εθνικές αγορές» και τάσσεται κατά της θέσπισης κοινής ηλικίας συνταξιοδότησης στην ΕΕ. «Αν υπάρχει πρόταση για να θεσπιστεί μια κοινή ηλικία συνταξιοδότησης σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εγώ λέω όχι», αναφέρει.

«Δεν είναι λογικό να βάλουμε στο τραπέζι τεχνικά ζητήματα χωρίς να σκεφτούμε τις συνέπειες για τις διάφορες χώρες», υπογραμμίζει η Ραντιτσόβα, η οποία θα υποδεχθεί την ερχόμενη εβδομάδα την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

Η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής ένα «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», το οποίο, σύμφωνα με τις δύο χώρες, θα επέτρεπε να ενισχυθεί ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, κατά πρώτο λόγο της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η πρότασή τους έχει ήδη προκαλέσει επικρίσεις από πολλές χώρες μέλη, όπως το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τη Die Zeit, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται πάντως ότι θέλει να επιβάλει στους εταίρους του ένα γερμανικό οικονομικό μοντέλο.

«Δεν θα καταφέρουμε να ευδοκιμήσει η Ευρώπη, αν λέμε ότι οι άλλοι πρέπει να γίνουν όπως εμείς», δηλώνει. «Ασφαλώς θα πρέπει να προσπαθούμε να μεταφέρουμε και αλλού όσο το δυνατόν περισσότερο ό,τι βρίσκουμε επιτυχημένο στην Ευρώπη, όμως η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU, το συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου) δεν έχει στο σύνολό της την άποψη πως στην Ευρώπη πρέπει να γίνονται όλα όπως στη Γερμανία.»

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα