Αποκρατικοποιήσεις «μαμούθ» στην τετραετία

Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων ζητεί η τρόικα
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 16:09
UPD:23:05

Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, έδωσαν οι ελεγκτές της τρόικας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι υπερβολικά αργή.

Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, έδωσαν οι ελεγκτές της τρόικας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι υπερβολικά αργή.

Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου, καθώς και αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ στην τετραετία. Αναφορικά με τα επόμενα δύο χρόνια το πρόγραμμα προβλέπει έσοδα 15 δισ.ευρώ.

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Σερβάς Ντερούζ, η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έως το 2015. «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τρεις πολύ σημαντικές πηγές (εσόδων) από αποκρατικοποιήσεις: εισηγμένες και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, τα μερίδια του Δημοσίου σε αυτές τις επιχειρήσεις και εμπορικά ακίνητα», διευκρίνισε. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει πλήρης και αναλυτική απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η τρόικα δεν πρότεινε την πώληση αρχαίων μνημείων της Ελλάδας για συμπληρωθεί το ποσό.

«Για να βοηθήσουμε στη μείωση του δημοσίου χρέους και να στηρίξουμε μεγαλύτερες επενδύσεις και ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ενισχύσει τις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο κ. Ντερούζ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως προς τη δημοσιονομική εξυγίανση, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να μειωθεί το έλλειμμα.

Στην κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής της τρόικας αναφέρουν ότι η συνολική αξιολόγησή τους είναι ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του.

Όπως σημειώνουν, παρά τις καθυστερήσεις σε ορισμένους τομείς, υλοποιούνται σταδιακά οι δημοσιονομικές και οι ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος.

Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι παραμένει η ανάγκη προγραμματισμού και υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα που θα διασφαλίζει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάκαμψη.

«Το πρόγραμμα είναι εντός των στόχων, αλλά δεν θα παραμείνει εντός των στόχων, χωρίς μια σημαντική, εκτεταμένη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Οι κύριοι Τόμσεν και Ντερούζ αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων και ανέφεραν ότι θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή για ένα διάστημα έξι μηνών και αν χρειαστεί θα προτείνουν τροποποιήσεις.

«Μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους η έξοδος στις αγορές»

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι το κλίμα για έξοδο της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές δεν είναι «τόσο ευνοϊκό όσον αναμέναμε», αλλά αυτό οφείλεται σε γενικότερες εξελίξεις που αφορούν τις οικονομίες της περιφερειακής Ευρώπης. Ο κ. Τόμσεν απέφυγε να αναφερθεί σε εκτιμήσεις του για τον ακριβή χρόνο εξόδου της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, σημείωσε πάντως ότι με την πιστή εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας είναι αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να βγει μέχρι τις αρχές του επομένου έτους.

Η τρόικα βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί για να διαπιστώσει αν η χώρα τηρεί τους όρους του Μνημονίου. Η τελευταία επιθεώρηση αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Η νέα δόση των 15 δισ. ευρώ θα πρέπει πλέον να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης καθώς και από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Η χώρα έχει λάβει μέχρι στιγμής δάνεια ύψους 38 δισ. ευρώ.

Σύσταση στις τράπεζες για πώληση στοιχείων ενεργητικού

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, αναφέρθηκε στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο και χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι τράπεζες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά ιδίων κεφαλαίων παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν.

Ο κ. Μαζούχ ανέφερε πως είναι σημαντική η αναμόρφωση των τραπεζών προκειμένου ο τομέας να υλοποιήσει τον βασικό του ρόλο, που είναι η χορήγηση πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, κάλεσε τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης στοιχείων ενεργητικού, προκειμένου να συγκεντρώσουν τους πόρους που χρειάζονται, και να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

ΥΠΟΙΚ: Σταθεροποίηση της οικονομίας το β' εξάμηνο του 2011

Σε ενημερωτικό του σημείωμα για την επικαιροποίηση του προγράμματος Οικονομικής πολιτικής, το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι παρά την ύφεση, η πορεία μιας σειράς δεικτών όπως οι νέες παραγγελίες στην βιομηχανία, ειδικά από το εξωτερικό, ή η αύξηση των εξαγωγών, επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για σταθεροποίηση της οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2011 και θετικούς ρυθμούς από το 2012.

Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους προβλέπεται σε -3%, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να περιοριστεί στο 2,5% σε ετήσια βάση. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται σε όρους μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο για το 2011 εκτιμάται σε 8% από 11% περίπου το 2010.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει, σύμφωνα με το υπουργείο, μια βιώσιμη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% έως το 2014 και να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα – πάνω από 5% του ΑΕΠ.

Για το 2011 στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% (ή το μέγιστο 17 δισ. ευρώ), ενώ θα εξεταστούν και θα αντιμετωπιστούν, όπως αναφέρεται εγκαίρως πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να υπάρχουν ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου, και οι οποίοι εκτιμώνται σήμερα σε περίπου ¾ της μονάδας του ΑΕΠ.

Αυτό που προκύπτει από τη διαδικασία αξιολόγησης είναι ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει για το τέταρτο τρίμηνο του 2010, σημείωσε μιλώντας στον ρ/σ «Αθήνα 9,84» ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, τονίζοντας πως η τέταρτη δόση των 15 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα δοθεί κανονικά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, ο υφυπουργός δήλωσε ότι η τρόικα έδωσε ουσιαστικά παράταση και θα επαναξιολογήσει τον νόμο: «Είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που πήραμε τη νομοθετική πρωτοβουλία μέχρι σήμερα, για να μπορέσει κάποιος να κάνει μια αξιολόγηση και να δει αν, τελικά, παράγει τα επιθυμητά και αναμενόμενα αποτελέσματα», υποστήριξε ο κ. Σαχινίδης, κάτι που αποδέχτηκε και η τρόικα. Όπως είπε, η πορεία της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας θα αξιολογηθεί στην επόμενη επίσκεψη.

Αντιδράσεις κομμάτων

«Όταν η Νέα Δημοκρατία υποστήριζε, από τον προηγούμενο Ιούλιο, ότι μπορεί η χώρα να αντλήσει 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και από ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση μιλούσε για “μαγικές συνταγές”» δήλωσε ο αναπληρωτής αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

«Σήμερα, που η “Τρόικα” καταλήγει στο ίδιο ποσό, μετά από 7 επιπλέον μήνες απραξίας, τι έχει να μας πει η κυβέρνηση;» πρόσθεσε.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι όλα αυτά που αξιώνει η τρόικα είναι σε πλήρη συνεννόηση με την κυβέρνηση. Επί της ουσίας συμφωνεί και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας», επισημαίνει το ΚΚΕ. «Αποτελεί στρατηγική τους επιλογή», συνεχίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, «για να ισχυροποιηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η προώθηση μέτρων όπως η με κάθε τρόπο κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και θεσμοθέτηση ατομικών, η δραστική μείωση των μισθών, η γενίκευση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποδομών».

«Δυστυχώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι όλοι οι Έλληνες θα γίνουν κατά 33% φτωχότεροι εν σχέσει με το 2008», σχολίασε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό να ξεπουλήσει και τον εναπομείναντα δημόσιο πλούτο στο κεφάλαιο. Ο νέος στόχος των 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας συνιστά έγκλημα ενάντια σε κάθε προοπτική κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας», σημείωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

Την πολιτική της τρόικας την εμπνεύστηκε, την εκφράζει και την υλοποιεί η κυβέρνηση για αυτό οι υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου, επισημαίνει ο Συνασπισμός, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση Παπανδρέου ως την πιο δεξιά, αυταρχική και ταξική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. «Όσο πιο γρήγορα ηττηθεί τόσο το καλύτερο. Ο δημόσιος πλούτος ανήκει στους εργαζόμενους που θα παλέψουν για την υπεράσπισή του», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ.

«Η εξοικονόμηση 14 δισ., που με το επικαιροποιημένο μνημόνιο ως το 2015 η χώρα έχει αναλάβει, απαιτεί ξεκάθαρη κυβερνητική πρόταση για το ποιοι θα την υποστούν, αλλά και πολιτικό ορίζοντα που δεν θα σκιάζεται καθημερινά από την απειλή των έκτακτων εκλογών», σχολίασε σχετικά με το Μνημόνιο ο υπεύθυνος για την Οικονομική πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα