«Καταργήστε άμεσα τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων»

Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011 20:39
UPD:14/02/2011 00:55

Την άμεση κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του από ένα απλό και κατανοητό φορολογικό σύστημα προτείνει ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα, συστήνοντας παράλληλα μειώσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Την άμεση κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του από ένα απλό και κατανοητό φορολογικό σύστημα προτείνει ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα Μπομπ Τράα, συστήνοντας παράλληλα μειώσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο κ. Τράα, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, με μια σημαντική τομή. Την κατάργηση όπως είπε του ΚΒΣ, ο οποίος είναι γραμμένος σε 570 σελίδες, με ένα φορολογικό πλαίσιο απλό και κατανοητό, που δεν θα υπερβαίνει τις 25 σελίδες, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες.

Ταυτόχρονα πρότεινε την αλλαγή και του φορολογικού νόμου λέγοντας ότι πρέπει να απλοποιηθεί και να γίνει πιο δίκαιος, τονίζοντας πως «ακόμα και τα μέσα εισοδήματα υπόκεινται σε φορολογία 40% -50%».

Με την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ο Ολλανδός εκπρόσωπος του ΔΝΤ θεωρεί πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αλλά και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς.

Ακόμα κάλεσε την κυβέρνηση να επιταχύνει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες να μη συσσωρεύονται νέα χρέη.

Με δεδομένο ότι η ομιλία του προηγήθηκε χρονικά των ανακοινώσεων της τρόικας, ο κ. Τράα, αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις αποκάλυψε λίγο νωρίτερα το επιθετικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Όπως είπε «ανταλλάξτε το χρέος με κρατικούς πόρους και ακίνητα. Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα», Προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας «χρησιμοποιήστε τα έσοδα (των αποκρατικοποιήσεων) για να εξαγοράσετε το χρέος με έκπτωση». Η αναφορά του σχετίζεται με το σενάριο των τελευταίων ημερών για την προαγορά δημόσιου χρέους, που προβλέπει το γερμανικό σχέδιο, με δάνειο από το EFSF, ενώ ο κ. Τράα προτείνει ότι μπορεί να γίνει και με πόρους από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ταυτόχρονα πρότεινε να προχωρήσουν βαθύτερα οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, και να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί. Όπως υποστήριξε «στην ελληνική οικονομία οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και στόχος είπε, είναι να μειωθεί η εσωτερική ζήτηση και για να επιτευχθεί τούτο χρειάζονται επώδυνες αλλαγές.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα