ΕΣΕΕ: Ομολογία αποτυχίας από την «τριανδρία των μετρίων»

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 12:02
UPD:12:16

«Το νέο αφεντικό της Ελλάδας, η τριανδρία των "μέτριων", αποφάσισε να ξεπουλήσει τη χώρα μας σε τιμή ευκαιρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, με αφορμή τις ανακοινώσεις της τρόικας την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας λόγο για αποτυχία χωρίς τέλος του Μνημονίου.

«Με το "Διάγγελμα" της Τρόικας και ο πλέον καλόπιστος Έλληνας κατάλαβε ότι η χώρα μας κυβερνάται από μια τριανδρία "μέτριων" οικονομολόγων που μετά από 10 μήνες παραδέχθηκε την πλήρη αποτυχία της», επισημαίνει ο κ. Κορκίδης, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «κανείς δανειστής δεν μπορεί να ειρωνεύεται τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες της χώρας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η ασφυκτική πίεση και τα σκόρπια μέτρα έχουν ήδη οδηγήσει τη μεσαία τάξη στα όρια της οργής και της κοινωνικής έκρηξης. «Αφού αρχικά εστίασαν την προσοχή τους μόνο στο έλλειμμα της χώρας, εκτόξευσαν στα ύψη το χρέος, τον πληθωρισμό και την ανεργία. Με αλλεπάλληλες αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων δημιούργησαν "φορολογική ακρίβεια", ενώ με αψυχολόγητες μειώσεις μισθών συρρίκνωσαν την κατανάλωση και περιόρισαν τα δημόσια έσοδα», τονίζει ο κ. Κορκίδης και αναφερόμενος ειδικά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έβαλαν στο τραπέζι οι εκπρόσωποι της τρόικας, επισημαίνει:

«Η χωρίς τέλος αποτυχία του Μνημονίου και των αναθεωρήσεών του είναι δεδομένη και το αποδεικνύει ο λογαριασμός των 50 δισ. που ζητάνε, ξεπουλώντας ότι μας έχει απομείνει. Δεν μας είπαν, όμως, εάν πιστεύουν αυτά που λένε και προσπαθούν να επιβάλουν και τι θα αγόραζαν οι ίδιοι για 50 δισ. από τη δημόσια περιουσία».

Την ίδια ώρα η ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του πληθωρισμού -από 2,4% τον περυσινό Ιανουάριο, στα επίπεδα του 5%- προειδοποιώντας ταυτόχρονα για επερχόμενη εκτίναξη των τιμών των τροφίμων σε συνδυασμό με τον στασιμοπληθωρισμό.

Τουλάχιστον 4 μονάδες από τις 5,2 του τρέχοντος πληθωρισμού ανήκουν στην έμμεση φορολογία που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα από το μνημόνιο και όπως διαφαίνεται έπεται συνέχεια, εκτιμά η ΕΣΕΕ. Για το λόγο αυτό, τονίζεται, η αύξηση του τιμάριθμου σε περίοδο μάλιστα εκπτώσεων, θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ελεγκτές της τρόικας, αφού, όπως υπογραμμίζεται, οι αρχικές τους εκτιμήσεις έπεσαν πολύ έξω.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα