Η πρόταση του γαλλογερμανικού άξονα για υιοθέτηση Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας δεν θα απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, αλλά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 11 Μαρτίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Τότε θα πρέπει να καθοριστεί ποια είναι η προστιθέμενη αξία αυτού του συμφώνου», ανέφερε ο Γιούνκερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει πλήρης άγνοια για τα στοιχεία του συμφώνου.
«Κανείς, τουλάχιστον εγώ, δεν αντιτίθεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη. Αλλά χρειάζεται να προσδιορίσουμε αν χρειαζόμαστε νέα εργαλεία για αυτό ή αν τα υπάρχοντα επαρκούν», πρόσθεσε.
Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι οι προτάσεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελούν γερή βάση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σχολιάζοντας το κατά πόσο θα πρέπει να συζητηθούν επιπλέον βραχυπρόθεσμα μέτρα για το EFSF, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι αρκετά σταθερές, που φαίνεται ότι είναι καλύτερο να μην προκαλέσουμε αναταραχή με περιττές συζητήσεις».
«Δεν θα υπάρξουν αποφάσεις σήμερα, αλλά έχουμε πει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο και με τα τρία στοιχεία (σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και EFSF) μέχρι τα τέλη Μαρτίου», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Ο ομόλογός του από το Λουξεμβούργο Λικ Φρίντεν ανέφερε από την πλευρά του ότι στόχος είναι τα 440 δισ. ευρώ να χρησιμοποιηθούν επαρκώς και «αυτό είναι το σημαντικό και μπορούμε να το πετύχουμε αυξάνοντας τις εγγυήσεις». «Η αύξηση των εγγυήσεων είναι ο πιο εύκολος τρόπος και θα υποστηρίξουμε αυτό τον δρόμο.»
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε ότι και τα 440 δισ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να υπάρχει λίγη περισσότερη ευελιξία για να λειτουργήσει πρακτικά. «Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική συναίνεση πάνω σε αυτό», τόνισε.
Την ίδια στιγμή, επιφυλακτικός απέναντι στην πρόταση για Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας εμφανίζεται ο Φιλανδός ΥΠΟΙΚ Γιούρκι Κατάινεν. «Όλοι σχεδόν τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Αλλά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για αυτό; Δεν είμαι σίγουρος ότι η γαλλογερμανική πρόταση είναι ο καλύτερος τρόπος», δήλωσε προσερχόμενος στη συνάντηση.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε από την πλευρά του στην «άνευ προηγουμένου» μείωση του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, επισημαίνοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την οικονομική ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου και αυτό, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι στις σημερινές συζητήσεις θα σημειωθεί πρόοδος, ώστε να υπάρξει ένα συνολικό πακέτο που θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρωζώνη και θα επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα.
Βαν Ρόμπεϊ: «Κοινό νόμισμα σημαίνει κοινές δράσεις»
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Κοινό νόμισμα σημαίνει κοινές δράσεις», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, με την οποία συγκαλεί επισήμως τη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Ρόμπεϊ υπογραμμίζει, παράλληλα, την ανάγκη να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στις οικονομίες της ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας-μέλους.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου έδειξε την αποφασιστικότητα των χωρών του ευρώ να δώσουν στο ενιαίο νόμισμα μια ισχυρή οικονομική βάση, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έλαβε εντολή να παρουσιάσει προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη.
Ο κ.. Ρόμπεϊ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι 17 χώρες της ευρωζώνης θέλουν να προχωρήσουν πιο πέρα από την αυστηρή επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών που αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.
«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ούτως ώστε η κάθε χώρα στην ευρωζώνη να αναπτύσσεται προς την ίδια κατεύθυνση. Βεβαίως πρέπει να λάβουμε υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος. Το ενιαίο νόμισμα σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για κοινές δράσεις», τονίζει.
Αναφερόμενος εξάλλου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου, επισημαίνει ότι έως τότε ενδεχομένως να εντοπιστούν και άλλα σημεία διαβουλεύσεων με στόχο να βρεθεί ένα «συνολικό πακέτο μέτρων» που θα απαντά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.
Καταλήγοντας, ο κ. Ρόμπεϊ εκφράζει την αισιοδοξία του διότι, όπως επισημαίνει, «στις περισσότερες χώρες της ΕΕ η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρή και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ παραμένει σταθερή».
Γ. Πεταλωτής: Προς το συμφέρον όλης της ΕΕ η υπαρξη μόνιμου μηχανισμού
Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ ενός μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης και σταθερότητας για τις χώρες της ΕΕ επανέλαβε εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς με ποιες θέσεις προσέρχεται στο Eurogroup και το Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Διευκρίνισε πάντως ότι είναι λίγα αυτά που ενδιαφέρουν τη χώρα μας από αυτόν τον μηχανισμό, καθώς, όπως είπε, έχουμε πάρει στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν άλλες χώρες και ήδη εμείς βρισκόμαστε σε ένα δανειακό πρόγραμμα ως προς τη χρηματοδότησή μας για να ξεπεράσουμε τις δανειακές μας ανάγκες.
«Εμάς», πρόσθεσε, «σαφώς και μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας και ανάπτυξης των χωρών της ΕΕ, ένας μηχανισμός χρηματοδότησης όταν χώρες βρεθούν σε ανάλογη με εμάς ανάγκη γιατί είναι και εθνικό μας συμφέρον». Από εκεί και πέρα, σημείωσε, είναι θέμα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της κοινοτικής αλληλεγγύης, του ίδιου του ευρώ, αλλά και προς το συμφέρον όλων των χωρών της ΕΕ να υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί, ώστε να πραγματώνεται αυτό που ονομάζεται ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters