Στ. Κομνηνός: Περισσότερη ρευστότητα στην αγορά μέχρι το Πάσχα

Συνεργασία με την ΕΣΕΕ για τη «χαρτογράφηση» του εμπορίου
Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 12:17

Τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θα έχουν αρχίσει να αποδίδουν μέχρι το Πάσχα, οπότε και ο ρυθμός της ρευστότητας από τις τράπεζες προς την αγορά θα έχει αρχίσει να αυξάνεται, διαβεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός.

Όπως ανέφερε ο κ. Κομνηνός, το υπουργείο καταβάλλει μια πολυεπίπεδη προσπάθεια για την ενίσχυση της υγιούς εμπορικής δραστηριότητας καθώς η εικόνα του εμπορίου σήμερα εμφανίζει πολλές μικρές κατακερματισμένες μονάδες. Εκτός από την ενίσχυση της χρηματοδότησης (ΕΤΕΑΝ κλπ) επιδιώκεται να αναπτυχθεί η δικτύωσή τους (clusters) και η στήριξη των δομών, όπως είναι η συνεργασία στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός.

Ο γ.γ. Εμπορίου εστίασε και στις προσπάθειες που καταβάλλονται τον τελευταίο μήνα σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για τη «χαρτογράφηση» του εμπορίου, την πλήρη δηλαδή καταγραφή του σε όλες του τις μορφές και για όλες τις περιοχές της χώρας. Στόχος είναι να υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα για τον κλάδο και όσοι θέλουν να επενδύσουν να γνωρίζουν εξ αρχής τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με το που θα πρέπει να στραφούν ανάλογα με την περιοχή και το αντικείμενο της προτίμησής τους.

Στο πλαίσιο παράλληλα της προστασίας του υγιούς εμπορίου επιχειρείται να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά στις ρυθμίσεις για την πάταξη του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου. Για το λόγο αυτό, έχει συσταθεί μια επιτροπή από όλα τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο για τον καλύτερο συντονισμό του ελεγκτικού μηχανισμού.

Όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας, πρόσφατα έγινε έφοδος από το ΣΔΟΕ και την Ελληνική Αστυνομία σε τέσσερις μεγάλες αποθήκες όπου εντοπίστηκαν παράνομα εμπορεύματα και οι οποίες ακόμα και σήμερα φυλάσσονται καθώς για τη διαδικασία της κατάσχεσης υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί (κανόνες δικαστικής προστασίας κλπ) στο ισχύον σύστημα. Στόχος είναι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν σε αυτή τη διαδικασία και να παταχθεί το πρόβλημα στη ρίζα του.

Από την πλευρά πάντως του εμπορικού κόσμου εκφράζεται η ανησυχία ότι αρκετές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν να λειτουργούν μέχρι το Πάσχα προκειμένου να αξιοποιήσουν τα προγράμματα του υπουργείου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Κ. Χατζαρίδη, μπορεί το υπουργείο να σχεδιάζει ότι θα εκκινήσει η ρευστότητα στην αγορά μέχρι το Πάσχα αλλά είναι πάρα πολλοί οι έμποροι που περιμένουν να «ξεστοκάρουν» και να εκποιήσουν τα εμπορεύματά τους μέχρι το Μάρτιο και να βάλουν αμέσως μετά λουκέτο.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) αποφάσισε να δηλώσει την αντίθεσή της στην απειλή αφανισμού που δέχεται η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση με τη διοργάνωση τριημέρου κινητοποιήσεων στις 21, 22 και 23/2 που θα κορυφωθεί με το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων πανελλαδικά την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα