Reuters: Προς μερική έγκριση του γαλλογερμανικού συμφώνου

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 12:53
UPD:13:01

Σε συμφωνία αναμένεται να καταλήξουν σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών όσον αφορά κάποιες από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο γαλλογερμανικό σύμφωνο ανταγωνισμού για την ευρωζώνη, σύμφωνα με προσχέδιο έγγραφο στο οποίο έχει πρόσβαση το Reuters. Στη φωτογραφία οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ και της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συμφωνία αναμένεται να καταλήξουν σήμερα οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σε ό,τι αφορά ορισμένες από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο γαλλογερμανικό σύμφωνο ανταγωνισμού για την ευρωζώνη, σύμφωνα με προσχέδιο έγγραφο στο οποίο έχει πρόσβαση το Reuters.

Το νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση των συνταγμάτων στα κράτη μέλη προκειμένου να ορίζονται συγκεκριμένα πλαφόν εθνικού χρέους, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μηχανισμοί επίλυσης τραπεζικών κρίσεων, μέτρα ενίσχυσης της κινητικότητας της εργασίας και επιβολή ενιαίου εταιρικού φόρου στη ζώνη του ευρώ.

Στόχος της ΕΕ είναι να καταρτιστεί ένα ανανεωμένο πλαίσιο κανονισμών δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο θα ενισχύει τον συντονισμό σε επίπεδο άσκησης πολιτικής στην Ευρώπη, θα προβλέπει αύξηση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης και θα θεσπίζει έναν μόνιμο μηχανισμό χρεοκοπίας, ο οποίος θα θέσει ένα τέλος στην κρίση που ταλανίζει τον τελευταίο χρόνο την ευρωζώνη.

Η πρόταση που κατέθεσαν από κοινού η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη αναμένεται να επικυρωθεί επισήμως από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Μαρτίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα