Μ. Ντράγκι: «Επιβεβλημένες» οι μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 13:26
UPD:13:30

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, όπως η Ελλάδα, ήταν επιβεβλημένες και χωρίς έξωθεν πίεση, υπογραμμίζει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

«Η απάντηση στην κρίση εμπιστοσύνης ορισμένων χωρών πρέπει να αναζητηθεί κυρίως σε εθνικό επίπεδο», αναφέρει ο Ιταλός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «τα βήματα εξυγίανσης που καλούνται να κάνουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι ακριβώς οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες μία χώρα με ισχυρούς θεσμούς ούτως η άλλως θα έπρεπε να εφαρμόσει και χωρίς έξωθεν πίεση».

Αναφορικά με τη στήριξη της ΕΕ στις χώρες αυτές, προσθέτει ότι «οι κανόνες πρέπει να συντείνουν στην υποστήριξη της κυβέρνησης για να πράξει τα ούτως ή άλλως απαραίτητα».

Μάλιστα, ο Ντράγκι, ο οποίος θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ, παραπέμπει στην κρίση της Ιταλίας το 1992.

«Τότε φαινόταν ότι μέσα σε λίγες ημέρες όλα θα καταρρεύσουν. Η κυβέρνηση του Τζουλιάνο Αμάτο, με την τεχνική υποστήριξη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας (Banca d' Italia), υλοποίησε ένα τεράστιο πρόγραμμα εξυγίανσης με περικοπές στον προϋπολογισμό ύψους 45 δισ. ευρώ - τότε έφτανε στο 5,6% του ΑΕΠ», λέει ο Ιταλός τραπεζίτης.

Όπως σημειώνει, «οι αγορές έκριναν αξιόπιστο το πρόγραμμα, για αυτό και συνέχισαν να αγοράζουν τα ομόλογά μας, κάθε μήνα περίπου 50 δισ. ευρώ, τόσα όσα χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα σε ένα χρόνο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα