Υπέρ της μελλοντικής έκδοσης ευρωομολόγων η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 14:39

Υπέρ της δημιουργίας ενός μελλοντικού συστήματος έκδοσης ευρωομολόγων, ως μέσου που θα συνοδεύει και θα συμπληρώνει τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης τάχθηκε η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της Ευρωβουλής, υπερψηφίζοντας σχετική τροπολογία της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άννυς Ποδηματά.

Η πρόταση της κ. Ποδηματά ψηφίστηκε στο πλαίσιο της γνωμοδότησης της Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την τροποποίηση της Συνθήκης για την ίδρυση μόνιμου μηχανισμού για την σταθερότητα της ευρωζώνης από το 2013 και έπειτα.

Η γνωμοδότηση επισημαίνει ότι ο νέος μόνιμος μηχανισμός θα πρέπει να αποτελέσει τμήμα ενός συνολικού πακέτου προτάσεων και μέσων για την ενίσχυση της σταθερότητας της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και ένας μελλοντικός μηχανισμός έκδοσης ευρωομολόγων.

Η πρόταση για την εξέταση ενός μελλοντικού συστήματος έκδοσης ευρωομολόγων πέρασε με την στήριξη της Σοσιαλιστικής Ομάδας, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, ενώ καταψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Παράλληλα, η γνωμοδότηση ζητά η αρχικά προβλεπόμενη από το Συμβούλιο διακυβερνητική μέθοδος να αντικατασταθεί από την συνήθη κοινοτική νομοθετική διαδικασία με την συμμετοχή της Ευρωβουλής και της Επιτροπής στη διαδικασία ενεργοποίησης του Μηχανισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα