ΥΠΟΙΚ: Το EFSF να μπορεί να επαναγοράζει ομόλογα

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011 18:53
UPD:18:54

Τη θέση ότι ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης, το EFSF, θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να μπορεί να προχωρά στην επαναγορά χρέους χωρών-μελών με δημοσιονομικά προβλήματα εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών.

«Στην τελική συμφωνία, πρέπει να υπάρξει μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού ως το 2013, μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτόν τον μηχανισμό, έτσι ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά και να φτάνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην επαναγορά χρέους, σε όσες χώρες ενδιαφέρονται, με καλύτερους όρους δανεισμού» δήλωσε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Συμπλήρωσε ότι η επαναγορά του χρέους από τους ομολογιούχους θα είναι εθελοντική.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα συσταθεί από το 2013 θα διαθέτει κεφάλαια συνολικού ύψους 500 δισ. ευρώ, αλλά μετέθεσαν τις όποιες αποφάσεις για αλλάγες στον προσωρινό μηχανισμό στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου.

Kόμμα του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας προσανατολίζεται, ωστόσο, να απορρίψει την ιδέα επαναγοράς ομολόγων από οποιοδήποτε όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η χρηματοδότηση χρέους μέσω της ΕΚΤ, της ΕΕ ή άλλων κρατών- μελών πρέπει να αποκλειστεί εντελώς» αναφέρεται σε κείμενο εργασίας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Καγκελαρίου Μέρκελ για τη Βαυαρία. Σύμφωνα με κείμενο που περιήλθε σε γνώση του Reuters, η CSU αποκλείει «ειδικά την χρηματοδότηση μέσω ευρωομολόγων, την αγορά κρατικών ομολόγων μέσω της ΕΚΤ ή του EFSF/ESF ή την παροχή δανείων σε υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης για να επαναγοράσουν ομόλογά τους στην δευτερογενή αγορά». Το έγγραφο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την ηγεσία του κόμματος.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα