Ενημέρωση Eurostat για τη βάση οικονομικών δεδομένων των ΟΤΑ

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011 17:56

Συνάντηση ενημέρωσης εκπροσώπων της Eurostat από στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών για τη δημιουργία και λειτουργία της βάσης οικονομικών δεδομένων των ΟΤΑ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της Eurostat για την πορεία της στατιστικής αποτύπωσης της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ.

Οι εκπρόσωποι της Eurostat ενημερώθηκαν για την πορεία λειτουργίας της βάσης οικονομικών δεδομένων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, όπως προβλέπεται στον «Καλλικράτη», η οποία έχει ενεργοποιηθεί από την αρχή του έτους.

Με τη δημιουργία της βάσης δεδομένων συγκεντρώνεται το σύνολο των κρίσιμων οικονομικών και στατιστικών δεδομένων. Από τη Βάση μπορούν να ενημερώνονται, τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και η Ελληνική Στατική Αρχή, το Υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα στελέχη της Eurostat εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση τους και συνεχάρησαν το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος της αποτύπωσης των οικονομικών των ΟΤΑ και την αποδοτική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ.

Υπενθυμίζεται ότι η Βάση Οικονομικών Δεδομένων δημιουργήθηκε με τη νομοθέτηση του προγράμματος «Καλλικράτης», με στόχο την παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων, καθώς και των περιφερειών. Η Βάση Δεδομένων τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών με την τεχνική υποστήριξη της ΕΕΤΑΑ.

Για τη θέση σε λειτουργία της Βάσης υλοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη Εφαρμογής, όλα τα προβλεπόμενα από τον «Καλλικράτη» βήματα στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου υλοποίησής του:

- έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων,

- αποστολή εγκυκλίων εφαρμογής,

- ορισμός στατιστικών ανταποκριτών σε κάθε ΟΤΑ, υπεύθυνων για την ενημέρωση της βάσης δεδομένων

- σεμινάρια επιμόρφωσης από στελέχη του Υπουργείου, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

- δημιουργία και λειτουργία help desk για τους ΟΤΑ στην ΕΕΤΑΑ.

Τέλος, έχει ήδη αποσταλεί η πρώτη και δεύτερη υπενθυμητική επιστολή στους ΟΤΑ (αλλά και sms στους δημάρχους) που τους ενημερώνει για τις προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η μη ανταπόκριση στις σχετικές υποχρεώσεις παροχής στοιχείων πέραν των προβλεπόμενων πειθαρχικών και διοικητικών κυρώσεων συνεπάγεται και κυρώσεις για τους ΟΤΑ με τη μορφή προστίμων και παρακράτησης στην τακτική επιχορήγηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα