Κύπρος: Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για την πρώτη γεώτρηση φ. αερίου

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 13:29
UPD:13:51

Στην προκήρυξη 35 διεθνών προσφορών για την πρώτη γεώτρηση φυσικού αερίου στο «οικόπεδο 12» της ΑΟΖ της Κύπρου προχωρεί την ερχόμενη βδομάδα η κυβέρνηση της χώρας.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου, Σόλων Κασίνης, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η προκήρυξη των προσφορών θα γίνει από κοινού από την κυπριακή κυβέρνηση και την αμερικανική εταιρεία Noble Energy.

Όπως σημείωσε, κάθε γεώτρηση θα στοιχίζει γύρω στα 65 εκατ. ευρώ. Ο κ. Κασίνης ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη η μελέτη επικινδυνότητας και η περιβαλλοντική μελέτη, τις οποίες θα ολοκληρώσει ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Χιούστον σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ενέργειας.

Την Τετάρτη, ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών της κυπριακής Βουλής για τις εξελίξεις όσον αφορά την έναρξη των γεωτρήσεων στο «οικόπεδο» 12, οι οποίες, όπως έχει ανακοινωθεί, θα αρχίσουν στο τέλος του 2011 ή το αργότερο στις αρχές του 2012.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο υπουργός, ότι το 2016 η Κύπρος μπορεί να έχει με υποθαλάσσιο αγωγό το δικό της φυσικό αέριο και γύρω στο 2019 θα μπορεί να εμπορεύεται φυσικό αέριο, δεδομένου ότι αυτός ο χρόνος θα χρειαστεί για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα