Στο fast track το Ελληνικό εν όψει Κατάρ

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011 15:36
UPD:16:36

Την ένταξη του Ελληνικού στις διαδικασίες του fast track αποφάσισε ομόφωνα η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Για «τολμηρό και οραματικό σχέδιο που μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης», μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, επισημαίνοντας τα οφέλη από την υλοποίηση της επένδυσης. Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται ο χρηματοοικονομικός και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για το project.

Όπως είπε ο κ. Παμπούκης μετά το τέλος της συνεδρίασης, την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνει στο Κατάρ έχοντας στις αποσκευές του την ένταξη της επένδυσης στις διαδικασίες fast track, «κάτι που ενδιαφέρει κάθε εν δυνάμει σοβαρό επενδυτή».

Για «τολμηρό και οραματικό σχέδιο που μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης», μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης.

Η κυβέρνηση, διευκρίνισε, δεν συζητά μόνο με το Κατάρ για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ωστόσο όπως επεσήμανε, η αραβική χώρα είναι ένας πολύ σοβαρός επενδυτής που έχει επιδείξει ενδιαφέρον και διαθέτει επίσης τρία χαρακτηριστικά:

- Συγκεκριμένη εμπειρία καθώς χειρίστηκε την ανάπλαση του Canary Wharf στο Λονδίνο, ένα έργο ανάλογης εμβέλειας με το Ελληνικό

- Τη βούληση και τη χρηματοοικονομική δυνατότητα.

- Προοπτικές για να υπάρξει συμφωνία στις βασικές παραδοχές του σχεδίου της κυβέρνησης (ως προς τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης, τις χρήσεις γης, τις δράσεις που θα αναπτυχθούν, κλπ.).

Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής εξετάστηκε επίσης ο προγραμματισμός δράσης για άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Επιτροπής ανά τομείς επενδυτικής δραστηριότητας, τα επενδυτικά σχέδια που μπορούν και πρέπει να έχουν προτεραιότητα με βάση το γενικό συμφέρον και τα συγκεκριμένα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε εξάλλου πως ο στόχος είσπραξης 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να περιλαμβάνει και επενδύσεις του νόμου για το fast track, αλλά όχι μόνο αυτές.

Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ.Ρέππας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τ.Χυτήρης και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Π. Ρήγας.

ΚΚΕ: Κάλεσμα για ξεσηκωμόΚάλεσμα στο λαό της Αττικής «να ξεσηκωθεί εναντίον του ξεπουλήματος του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, στο οποίο προχωράει η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες» απευθύνει το ΚΚΕ.

«Καμιά εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς της. Είτε το παραδώσει σε ελληνικό είτε σε ξένο κεφάλαιο, για τα συμφέροντα του λαού και το επιβαρημένο περιβάλλον θα είναι μια καταστροφική εξέλιξη», παρατηρεί το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Ούτε ένα μέτρο δημόσιου χώρου δεν πρέπει να παραδοθεί στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου. Ο λαός έχει ανάγκη από πράσινο, ελεύθερους χώρους και υποδομές άθλησης, κοινωνικής φροντίδας και δημιουργίας», καταλήγει το ΚΚΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα