Τρίτη συνεχόμενη ημέρα με κέρδη

Εντονη κινητικότητα στις ΗΠΑ
Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2002 00:01
UPD:06:38

ΚΕΡΔΗ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραφαν χθες οι μετοχές στη Wall Street, καθώς η παροχή οικονομικής στήριξης προς τη Βραζιλία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επηρέασε θετικά τις μετοχές τραπεζικών ομίλων, όπως η Citigroup. Για πολλούς ο Αύγουστος αποτελεί ένα μήνα χωρίς ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τους περισσότερους επενδυτές να βρίσκονται σε διακοπές και με τον όγκο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης περιορισμένο. Ο φετινός Αύγουστος όμως είναι διαφορετικός από τους άλλους, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα στη Wall Street. Κατά τις πρώτες ώρες της χθεσινής συνεδρίασης επικρατούσαν μικτές τάσεις, αργότερα όμως οι συναλλασσόμενοι θέλησαν να μη χάσουν την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές σε ιδιαίτερα συμφέρουσα τιμή. Από τις αρχές της εβδομάδας η αμερικανική αγορά βρίσκεται σε τροχιά ανόδου, στον απόηχο των προσδοκιών ότι η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων πριν από τα τέλη του έτους, με στόχο την τόνωση της οικονομίας των ΗΠΑ. Παράλληλα, τα ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Cisco έδωσαν ώθηση στις μετοχές του τομέα τεχνολογίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 255,87 μονάδες, ποσοστό 3,03%, φθάνοντας στις 8.712,02 μονάδες. Με άνοδο 35,62 μονάδων, ποσοστό 2,78% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.316,52 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, έχοντας ως κινητήριο δύναμη τα ισπανικά blue chips και τις μετοχές της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro. Η ανακοίνωση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τη Βραζιλία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «ανακούφισε» τους επενδυτές, καθώς πρόκειται για μια αγορά με σημαίνουσα σημασία για τους περισσότερους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και τις ισπανικές τράπεζες ειδικότερα. Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Aegon, αφότου η ασφαλιστική εταιρεία προσέφερε περισσότερες διευκρινίσεις στην προειδοποίηση που απηύθυνε τον προηγούμενο μήνα. Στους «κερδισμένους» όμως της αγοράς συγκαταλέγεται και η μετοχή του γερμανικού ομίλου χημικών BASF, ύστερα από την ανακοίνωση κερδών δευτέρου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

«Τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ήταν ιδιαίτερα θετικά, ενώ στο σύνολό τους υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών... Παρ' όλα αυτά, αποδίδονται σε προσπάθειες μείωσης και ελέγχου των δαπανών και όχι στην ευρύτερη ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας», επισημαίνει η Σάρον Κουμπς, στρατηγική οικονομολόγος στην HSBC.

Στη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 κατέγραφε κέρδη της τάξης του 3,77%, ενώ ακόμη πιο θεαματική -σε ποσοστό 4,64%- ήταν η άνοδος του δείκτη DJ Euro Stoxx 50. Κέρδη όμως σημείωσαν και οι περισσότεροι δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της Ευρώπης. Ο δείκτης CAC του Παρισιού ενισχύθηκε κατά 3,61%, ενώ τα κέρδη του δείκτη DAX της Φραγκφούρτης ξεπέρασαν το 5%.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα