Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 05:55
UPD:07:04

Περιόρισαν το ράλι των τριών ημερών οι ασιατικές μετοχές εν μέσω κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή ωθώντας υψηλότερα το πετρέλαιο, αλλά και τον χρυσό, στα υψηλότερα επίπεδα επτά εβδομάδων.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου αναρριχήθηκε 1,9% στη Νέα Υόρκη φθάνοντας στα 91,43 δολ. το βαρέλι στις 11:04 π.μ. στο Τόκιο, σημειώνοντας άνοδο για τέταρτη ημέρα. Ο χρυσός ισχυροποιήθηκε 0,4% και το ασήμι άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 30 ετών. Απώλειες 0,2% σημείωσε ο δείκτης MSCI Asia Pacific. Απώλειες 0,3% σημείωσε ο Standard & Poor’s 500 Index. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στις ΗΠΑ λόγω της σημερινής αργίας για την Ημέρα του Προέδρου. Το δολάριο πλησίασε τα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του ευρώ.

Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στις 10.848,19 μονάδες στη 1 μ.μ. στο Τόκιο. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε και ο Topix στις 973,11 μονάδες, με περίπου τον ίδιο αριθμό μετοχών που σημείωναν άνοδο να σημειώνουν και πτώση. Στις 17 Φεβρουαρίου ο Topix σημείωσε άνοδο για ένατη συνεχόμενη ημέρα φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Νωρίτερα το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου σημείωνε άνοδο έως 2,2% φθάνοντας τα 91,70 δολ. στη Νέα Υόρκη. Τα λιγότερο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Μαρτίου, που λήγουν αύριο, σημείωσαν άνοδο 1,3% φθάνοντας στα 87,30 δολ. το βαρέλι. Ανοδο 1,1% σημείωσε στο Λονδίνο το μπρεντ.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση έκανε ράλι φθάνοντας στα 1.391,65 δολ. η ουγγιά και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Ιανουαρίου. Το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,7% φθάνοντας στα 32,8775 δολ. η ουγγιά, τα υψηλότερα επίπεδα σε 30 χρόνια.

Περίπου τρεις μετοχές σημείωναν απώλειες σε κάθε δύο που σημείωναν άνοδο μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη MSCI. Την περασμένη εβδομάδα ο δείκτης σημείωσε άνοδο 3%, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την εβδομάδα που έληξε στις 3 Δεκεμβρίου. Στην Κίνα, ο Shanghai Composite Index σημείωσε αυξομειώσεις μετά την απόφαση της People’s Bank of China να αυξήσει την αναλογία αποθεμάτων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι μετοχές της Μέσης Ανατολής, με τον Dubai’s DFM General Index να σημειώνει απώλειες 3,7%. Η Λιβύη είναι η τελευταία χώρα στην οποία σημειώθηκαν εξεγέρσεις κατά του κυβερνητικού καθεστώτος, μετά τις αντίστοιχες στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Υεμένη, το Τζιμπουτί και το Μπαχρέϊν.

Στις 18 Φεβρουαρίου ο S&P 500 των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,2%, εν μέσω των προβλέψεων για υψηλότερα εταιρικά κέρδη.

Το δολάριο διαμορφώθηκε στο 1,3694 ανά ευρώ από 1,3683 που ήταν στις 18 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη, μετά την υποχώρησή του στο 1,3716, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 10 Φεβρουαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 83,16 γιέν από 83,18 γιέν.

Το ουόν της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,3% φθάνοντας τα 1.115,15 ανά δολάριο μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο μέσα στο έτος, εν μέσω εικασιών ότι η Κίνα έχει λιγότερα κίνητρα για την ταχύτερη ανατίμηση του γιουάν μετά τη λήξη της συνεδρίασης του G20.

Την εβδομάδα που πέρασε, το κινεζικό νόμισμα άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 17 ετών, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G20 συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν τις διεθνείς ανισορροπίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα