Ισχυροποίηση του γιέν

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 07:47

Τη μεγαλύτερη άνοδο έναντι των πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων σημείωσε το γιέν εν μέσω εικασιών ότι οι ταραχές στη Μέση Ανατολή θα επεκταθούν, τονώνοντας τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε άνοδο από τα χαμηλότερα επίπεδα τριών μηνών έναντι του ευρώ καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την προειδοποίηση του γιού του Λίβυου προέδρου Μουαμάρ Καντάφι ότι οι συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές θα οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο. Το δολάριο πλησίασε τα χαμηλότερα επίπεδα σε μία εβδομάδα έναντι του ευρώ πριν από την αυριανή έκθεση στις ΗΠΑ που προβλέπεται να δείξει μείωση των τιμών κατοικιών, τη μεγαλύτερη σε ένα έτος.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 113,67 ανά ευρώ στις 12:51 μ.μ. στο Τόκιο από 113,90 που ήταν στις 18 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη, μετά την υποχώρησή του νωρίτερα στα 114,05, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Νοεμβρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 83,13 ανά δολάριο από 83,18. Το ευρώ άγγιξε το 1,3674 δολ. από 1,3693 δολ., μετά την ισχυροποίησή του στο 1,3716 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Φεβρουαρίου. Κλειστά είναι σήμερα τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ λόγω αργίας.

Ο δείκτης των ασιατικών μετοχών MSCI Asia Pacific υποχώρησε 0,1%. Οι αραβικές κυβερνήσεις καταστέλλουν τις διαδηλώσεις αντικυβερνητικών, ανάλογες εκείνων που εκτόπισαν τους ηγέτες της Τυνησίας και της Αιγύπτου, και επεκτάθηκαν στη Λιβύη, την Αλγερία, την Υεμένη και το Μπαχρέϊν.

Συνήθως το γιέν κινείται ανοδικά σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής κρίσης καθώς το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας καθιστά ελκυστικό το νόμισμα της χώρας επειδή η τελευταία δεν χρειάζεται να βασιστεί σε ξένους επενδυτές.

Το δολάριο των ΗΠΑ διαμορφώθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του γιέν καθώς η αδύναμη αγορά κατοικιών ανοίγει τον δρόμο στη Federal Reserve να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού κοντά στο μηδέν.

Ο Dollar Index, που μετρά την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, του γιέν και της στερλίνας, διαμορφώθηκε στο 77,708 από 77,664.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα