Vestas: Συμφωνία για υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 10:46

Συμφωνία για την ανάπτυξη του πρώτου υπεράκτιου αιολικού έργου παγκοσμίως, στο οποίο οι ανεμογεννήτριες θα εδράζονται πλήρως σε ημι-καταδυόμενες πλωτές εξέδρες, υπέγραψε η Vestas με τη WindPlus.

Συμφωνία για την ανάπτυξη του πρώτου υπεράκτιου αιολικού έργου παγκοσμίως, στο οποίο οι ανεμογεννήτριες θα εδράζονται πλήρως σε ημι-καταδυόμενες πλωτές εξέδρες, υπέγραψε η Vestas με τη WindPlus.

Όπως τονίζει η εταιρεία, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η τεχνολογία πλωτών εξέδρων.

Η WindPlus είναι μια κοινοπραξία, της οποίας ηγείται ο Όμιλος EDP. Στο σχήμα συμμετέχει μεταξύ ν άλλων η εταιρεία Principle Power Inc.

Το πρωτοπόρο εγχείρημα της κοινοπραξίας, υπό τον τίτλο WindFloat Project, «έχει προοπτικές να θέσει τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των υπεράκτιων έργων, ενώ παράλληλα βοηθά στην εκμετάλλευση του τεράστιου υπεράκτιου αιολικού δυναμικού παγκοσμίως», υπογραμμίζει η Vestas.

Η σύμβαση με τη WindPlus περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και τη παράδοση σε λειτουργία μιας ανεμογεννήτριας της Vestas V80-2.0MW για το έργο, το οποίο θα κατασκευαστεί στα ανοικτά των πορτογαλικών ακτών. Η παράδοση της ανεμογεννήτριας θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2011.

Επιπλέον, η τεχνολογία της Vestas θα χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για την υποστήριξη των εργασιών ανέγερσης της ανεμογεννήτριας στην εξέδρα WindFloat.

Η εξέδρα WindFloat της Principle Power είναι μια πρωτότυπη κατασκευή και πρόκειται για ημι-καταδυόμενης πλωτή δομή για την εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών, με απλό και οικονομικό σχεδιασμό. Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά και ο σχεδιασμός της εξέδρας WindFloat συντελούν στην ανακοπή των θαλασσίων κυμάτων και της προκαλούμενης από αυτά κίνησης της ανεμογεννήτριας, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα χωροθέτησης των υπεράκτιων ανεμογεννητριών σε περιοχές μη προσβάσιμες στο παρελθόν, όπου το βάθος των υδάτων υπερβαίνει τα 50 μέτρα και το αιολικό δυναμικό είναι υψηλό.

Το σύστημα έδρασης της ανεμογεννήτριας V80-2.0 MW στην πλωτή δομή θα δοκιμαστεί για τουλάχιστον 12 μήνες, με έμφαση στην απόδοση, στον έλεγχο λειτουργίας της πλωτής εξέδρας Wind Float καθώς και στη βελτιστοποίηση του ελέγχου της ανεμογεννήτριας. Επιπλέον, θα εκπονηθούν μελέτες συναρμολόγησης/αποσυναρμολόγησης, λειτουργίας και συντήρησης της μηχανής.

Όπως σημειώνει η Vestas, εν αναμονή των αποτελεσμάτων αυτού του έργου, η επιτυχής εγκατάσταση της πρώτης ημικαταδυόμενης πλωτής εξέδρας για ανεμογεννήτριες των 2MW ενδέχεται να αποτελέσει την απαρχή της εμπορικής της εκμετάλλευσης σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα