ΕΣΕΕ: «Καμπανάκι» για απώλειες δισ. ευρώ του Δημοσίου από τα «λουκέτα»

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 14:33

Απώλειες 8 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση (χωρίς να συνυπολογίζονται οι έκτακτοι φόροι και εισφορές) εκτιμάται ότι θα έχει το ελληνικό Δημόσιο εάν κλείσουν μέσα στον επόμενο χρόνο 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Απώλειες 8 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση (χωρίς να συνυπολογίζονται οι έκτακτοι φόροι και εισφορές) εκτιμάται ότι θα έχει το ελληνικό Δημόσιο εάν κλείσουν μέσα στον επόμενο χρόνο 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Μελέτης Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, καθώς οι έξι στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις έχουν πλέον ζημιές.

Όπως υπολογίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, σε ένα χρόνο τα λουκέτα στην αγορά θα αφορούν 220.000 επιχειρήσεις.

Από τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου της ΕΣΕΕ, προκύπτει ότι τα λουκέτα αφορούν 24.000 αυτοαπασχολούμενους (20%) με απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από αυτή την κατηγορία 309.494.880 ευρώ. Οι ατομικές επιχειρήσεις που θα κλείσουν υπολογίζονται σε 66.000 (55%) με έσοδα 3.598.514.700, οι Ο.Ε. υπολογίζονται σε 24.000 (20%) με απώλεια εσόδων για το δημόσιο 2.276.835.360 και οι Α.Ε. 6.000 (5%) με απώλεια εσόδων για το δημόσιο 1.703.970.960 ευρώ.

Συνολικά δηλαδή το δημόσιο θα χάσει 7.888.815.900 ευρώ, ενώ οι απώλειες προσαυξάνονται, όπως σημειώθηκε, αν υπολογιστούν οι παράπλευρες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (ανεργία απώλεια εισοδημάτων κλπ).

Εν τω μεταξύ, ένας στους τρεις εμπόρους θεωρεί ως δυναμικό μέτρο αντίδρασης στην κατάσταση που διαμορφώνεται τη μη πληρωμή των υποχρεώσεών του προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Η ΕΣΕΕ προειδοποιεί μάλιστα ότι θα επεκταθεί το κίνημα του «δεν πληρώνω δεν πληρώνω», αν και η Συνομοσπονδία, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, δεν επικροτεί μια τέτοια άποψη αλλά αντίθετα επιδιώκει το εμπόριο να επιτύχει να είναι εύρωστο.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, τα λουκέτα το 2010 ανήλθαν σε 65.000 το 2010 και χαμένα έσοδα για το Δημόσιο είναι γύρω στα 3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι με το τέλος των εκπτώσεων θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες.

Στόχος της ΕΣΕΕ όπως είπε ο κ. Κορκίδης είναι να μπει φρένο στα λουκέτα, καθώς οι επιχειρήσεις που βάλλονται περισσότερο είναι οι νεοϊδρυθείσες των τριών έως πέντε ετών ή οι πολύ παλαιές. Επιδίωξη είναι να σταθεροποιηθεί η αγορά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθώς όπως σημείωσε, οι πολυεθνικοί όμιλοι και τα πολυκαταστήματα με βίαιο τρόπο προσπαθούν να πάρουν το μερίδιό των μικρομεσαίων.

«O κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Υπάρχει μια λαϊκή οργή που σιγοβράζει και πολύ φοβάμαι ότι η αιτία για να εκδηλωθεί αυτή η οργή θα είναι ασήμαντη και σε ανύποπτο χρόνο», σημείωσε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε ότι ένας τρόπος για να σταματήσουν τα λουκέτα είναι να μπει τέρμα στην αφανή φοροδιαφυγή, δηλαδή στο παραεμπόριο, το οποίο όπως είπε, στερεί από το Δημόσιο πάνω από 8 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς τέλος σχετικά με τις κινητοποιήσεις της ΕΣΕΕ το επόμενο τριήμερο και ειδικότερα για το αν θα κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα στις 23 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε ότι 150 καταστηματάρχες του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας που ανήκουν στον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας θα κλείσουν τα καταστήματά τους αν και η απόφαση του συλλόγου τους, κατά πλειοψηφία, είναι να κλείσουν τα καταστήματα μόνο την ώρα της πορείας. Από όλους τους άλλους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, πρόσθεσε, το μήνυμα είναι ότι θα «κατεβάσουν ρολά» στις 23 του μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα