Κατατέθηκε στη Βουλή το ν/σ για τη φοροδιαφυγή

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 14:47
UPD:15:39

Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», που προβλέπει μεταξύ άλλων ποινές κάθειρξης έως και είκοσι χρόνια για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής, αλλά και αυστηρότερες ποινές για επίορκους εφοριακούς.

Στη Βουλή κατατέθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», που προβλέπει μεταξύ άλλων ποινές κάθειρξης έως και είκοσι χρόνια για σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και αυστηρότερες ποινές για επίορκους εφοριακούς υπαλλήλους.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η συμπλήρωση του νομικού πλαισίου και η θωράκιση του συστήματος με τα νομικά εργαλεία που απαιτούνται για την αποτελεσματική διενέργεια και έκβαση των φορολογικών ελέγχων, αλλά και τη συνολική λειτουργία του συστήματος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, «με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα αυστηρό, δίκαιο και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, με στόχο και την βελτίωση των αποτελεσμάτων για την αναπτυξιακή διαδικασία. Ένα σύστημα φορολόγησης που θα επιβραβεύει και θα ενθαρρύνει τη συμμόρφωση, ενώ θα προστατεύει τον συνεπή φορολογούμενο και το δημόσιο συμφέρον αποτρέποντας την φοροδιαφυγή».

Το ν/σ περιλαμβάνει συγκεκριμένα δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την αναδιοργάνωση του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού και τη βελτίωση του πλαισίου φορολόγησης και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

Πιο αναλυτικά, με το νέο νομοσχέδιο αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (πλην των ληξιπροθέσμων) από κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σε κάθειρξη μέχρι είκοσι έτη.

Στα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής, προβλέπεται, ότι δεν χωράει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής στα πλημμελήματα αυτά. Η μετατροπή της ποινής, στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται να γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ, αντί των 3 ευρώ που ισχύει σήμερα, ανώτατο δε ποσό εξαγοράς ορίζονται τα 100 ευρώ.

Παράλληλα, αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές (γίνεται πάνω από 5 χρόνια) της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, ενώ αίρεται το φορολογικό απόρρητο για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ τα στοιχεία των οποίων θα αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Καθιερώνονται επίσης αυστηρότερες ποινές για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, όσον αφορά σε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, ενώ με άλλες με άλλες διατάξεις του ν/σ μειώνεται στο 20% ο φόρος για τα κέρδη των επιχειρήσεων και για τα μερίσματα προβλέπεται παρακράτηση φόρου 25%. Τα κέρδη αυτά εντάσσονται σε φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση στην πλειοψηφία των μετόχων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα