Χ. Σαχίνης: Πρώτα ο ITGI, μετά ο Nabucco

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011 16:02

Το ενδεχόμενο «συγχώνευσης» των αγωγών Nabucco και ITGI απέρριψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, τονίζοντας ότι ο ITGI πρέπει να κατασκευαστεί πριν από τον ανταγωνιστή του.

Με βάση τις σημερινές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης, ο ITGI θα πρέπει να κατασκευαστεί πρώτος, ανέφερε ο κ. Σαχίνης σε συνέντευξή του στο Reuters.

Το ενδεχόμενο «συγχώνευσης» των αγωγών Nabucco και ITGI απέρριψε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, τονίζοντας ότι ο ITGI πρέπει να κατασκευαστεί πριν από τον ανταγωνιστή του.

«Εκτιμούμε ότι ο Nabucco αποτελεί σημαντικό έργο, αλλά πιστεύουμε ότι ο ITGI θα πρέπει να κατασκευαστεί πρώτος», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι το επιπλέον φυσικό αέριο που μπορεί να μεταφέρει ο Nabucco θα είναι απαραίτητο όταν ενισχυθεί η ζήτηση στην Ευρώπη.

«Ο Nabucco θα πρέπει να κατασκευαστεί μετά από μερικά χρόνια, όταν το Αζερμπαϊτζάν διαθέσει επιπλέον ποσότητες (αερίου) και θα υπάρχουν και επιπλέον ποσότητες από το Ιράκ και το Τουρκμενιστάν.»

Σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, από τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν με τους μετόχους του Nabucco δεν προέκυψε ανάγκη ενοποίησης των δύο σχεδίων. «Το γεγονός είναι ότι, μετά τις συζητήσεις, πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη νόημα», τόνισε.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει τους εταίρους των δύο στρατηγικής σημασίας αγωγών να συγχωνευθούν, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη και να περιοριστεί η ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Οι μέτοχοι των δύο αγωγών έχουν ήδη συζητήσει τρόπους συνεργασίας, αλλά οι συνέταιροι του ITGI, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΠΑ, είναι πλέον πεπεισμένοι ότι πρώτα θα πρέπει να κατασκευαστεί ο δικός τους αγωγός, με τις προβλεπόμενες διασυνδέσεις προς την νότια Ιταλία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τις παραινέσεις της ΕΕ για συγχώνευση απέρριψε αργά την Παρασκευή και η κοινοπραξία του Nabucco.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία που ελέγχει το κοίτασμα Shah Deniz ΙΙ στο Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να αποφασίσει έως τον Ιούνιο ποιος θα αναλάβει την εμπορική του εκμετάλλευση.

«Αυτές οι συζητήσεις συνεχίζονται και εξελίσσονται καλά. Θα υπάρξουν αγοραστές του αερίου και θα διαλέξουν κάποιον αγωγό», δήλωσε ο κ. Σαχίνης. «Αλλά θα διαλέξουν τον αγωγό που τους εξασφαλίζει τη φτηνότερη διέλευση.»

Καμία απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Όσον αφορά στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο κ. Σαχίνης δήλωσε ότι δεν αναμένονται νεότερα τις προσεχείς εβδομάδες. «Νομίζω ότι σε περίπου δύο μήνες από τώρα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς και πόσο πρόκειται να πωληθεί», είπε.

«Νομίζω ότι στόχος είναι να βρεθεί ένας καλό εταίρος με στρατηγική που να ευθυγραμμίζεται με αυτή της ΔΕΠΑ», ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για το αν ποσοστό της ΔΕΣΦΑ θα πωληθεί χωριστά από την ΔΕΠΑ είπε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα