Γερμανία: Στις 17/3 η ψηφοφορία κατά της επαναγοράς χρέους

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011 16:39
UPD:16:43

Την Παρασκευή 17 Μαρτίου θα τεθεί σε ψηφοφορία στη γερμανική βουλή το σχέδιο ψηφίσματος, που θα αποκλείει την επαναγορά ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, όπως ανακοινώθηκε από τη γερμανική κάτω βουλή (Bundestag).

Το σχέδιο αυτό, το οποίο κατέθεσαν βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού αυτήν την εβδομάδα, πιθανόν να δεσμεύσει την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε ενίσχυση του ταμείου διάσωσης, κατά τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου.

Το ψήφισμα θα γίνει μετά τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, στην οποία αναμένεται να επέλθει συμφωνία για τα μέτρα κατά της κρίσης, αλλά πριν από την συνδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου που θα δώσει την τελική έγκριση.

Παράλληλα, η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας μάλλον δεν αναμένεται πριν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με νομικούς παράγοντες και βουλευτές.

Η απόφαση του δικαστηρίου σε αίτημα μηνυτών να μπλοκαριστεί το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα και ο μηχανισμός Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ίσως επηρεάσει τον σχεδιαζόμενο μόνιμο μηχανισμό. Η απόφαση αναμενόταν αρχικά φέτος την άνοιξη.

«Αναμένω μία απόφαση το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε στο Reuters ο Μίκαελ Στίμπγκεν, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Η απόφαση ίσως καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, εκτίμησε από την πλευρά του δικηγόρος με ηγετικό ρόλο στο κίνημα των γερμανών ευρωσκεπτικιστών και μηνυτής στην υπόθεση. «Είναι αρκετά πιθανό η ακροαματική διαδικασία να μην γίνει πριν από τα τέλη του έτους», είπε στο Reuters. «Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση ίσως καθυστερήσει έως τις αρχές του επόμενου έτους», πρόσθεσε.

Το δικαστήριο ενδέχεται να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να εξετάσει εκείνο εάν οι μηχανισμοί παραβιάζουν την ρήτρα «Μη Διάσωσης» ("no bailout clause") στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Στην περίπτωση αυτή, η υπόθεση θα επιστρέψει αργότερα στα γερμανικά δικαστήρια για την τελική απόφαση.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα