ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν το μεσημέρι.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 4.315,6 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,77%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.447,94 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,76% και o δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.774,94 μονάδες με κέρδη 1,46%. Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra Dax ενισχύεται κατά 1,57% έχοντας φθάσει στις 3.736 μονάδες.
Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποδόθηκε από αναλυτές στα καλύτερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και στη συνακόλουθη ενίσχυση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη.
Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 η παραγωγικότητα εργασίας αυξήθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,7%.
Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο κλάδος των ασφαλειών. Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε η μετοχή της ολλανδικής Aegon, η οποία έκλεισε με σημαντική άνοδο κατά 7,33%. Σημαντική άνοδο (6,88%) σημείωσε και η μετοχή της Axa.
Η γαλλική εταιρείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα έσοδά της στο πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 4,8% φθάνοντας στα 40,1 δισ. ευρώ, πολύ κοντά στις προβλέψεις των αναλυτών.
Αντιθέτως, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Aventis μετά την είδηση ότι αναστέλλει τα σχέδια της για την κυκλοφορία σκευάσματος κατά της υπέρτασης. Τελικά, η παραπάνω μετοχή έκλεισε με πτώση 3,80%, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειές της ξεπέρασαν το 7%.
Πτώση σημείωσαν και οι μετοχές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχικές τιμές της Ericsson (-2,83%) και της Αlcatel (-2,81%).
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της ευρωπαϊκής οικονομίας, στο χρονικό διάστημα Απριλίου-Ιουνίου του τρέχοντος έτους το ιταλικό ΑΕΠ σημείωσε οριακή αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 0,3%. Σε ετήσια βάση, το ιταλικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο σημείωσε αύξηση κατά 0,2%.
Παράλληλα, η ιταλική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης σημείωσε τον Ιούνιο πτώση κατά 0,9% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξεως του 0,6%.