Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για την άδεια παραμονής μεταναστών

Αυστηρότερα πρόστιμα για όσους απασχολούν παράνομα εργαζόμενους
Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 13:52
UPD:19:21

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, ο οποίος μαζί με την υφυπουργό Αννα Νταλάρα, είχε σήμερα συνάντηση με την ΓΣΕΕ για το μεταναστευτικό, οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα.

Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που χρειάζονται για την έκδοση παραμονής και εργασίας στη χώρα, αλλά και των απαιτούμενων ενσήμων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους μετανάστες και τους Έλληνες εργαζόμενους να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της κρίσης.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος μαζί με την υφυπουργό Αννα Νταλάρα, είχε σήμερα συνάντηση με την ΓΣΕΕ για το μεταναστευτικό και τη «μαύρη εργασία», οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα.

Γ. Κουτρουμάνης: Μείωση αριθμού ενσήμων για άδεια παραμονής

Γ. Κουτρουμάνης: Μείωση αριθμού ενσήμων για άδεια παραμονής

Το Υπουργείο Εργασίας προτείνει συγκεκριμένα να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για την ανανέωση αδειών διαμονής των μεταναστών για εξαρτημένη εργασία από 200 που είναι σήμερα στα 120.

Παράλληλα προτείνεται η μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη τόσο των Ελλήνων όσο και των αλλοδαπών εργαζομένων από 80 που ισχύει σήμερα σε 50.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες μετανάστες, η εισαγωγή ρύθμισης για την προσωρινή πρόσβαση στην αγορά εργασίας των μεταναστών που βρίσκονται υπό «καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης» και το «εργόσημο».

Ο κ. Κουτρουμάνης προανήγγειλε την αυστηροποίηση του πλαισίου των κυρώσεων σε βάρος όσων απασχολούν παράνομα εργαζόμενους, είτε Έλληνες είτε μετανάστες, με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, ώστε να αυξηθούν τα πρόστιμα, που σήμερα είναι στα 500 ευρώ, και κυρίως να υπάρξουν μεγαλύτερες ποινές για αυτούς που είναι υπότροποι.

Σε δηλώσεις της, η κ. Νταλάρα χαρακτήρισε το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο «βραχίονα» της πολιτικής του υπουργείου για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Α. Νταλάρα: Χτύπημα της «μαύρης εργασίας»

Α. Νταλάρα: Χτύπημα της «μαύρης εργασίας»

Ερωτηθείσα σχετικά με τους μετανάστες απεργούς πείνας, η υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει επί μακρόν εργαζόμενους μετανάστες, που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν και διευκρίνισε ότι αν κάποιοι εντάσσονται στις συγκεκριμένες κατηγορίες θα ικανοποιηθούν. Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί εξάμηνη παράταση της διαδικασίας απέλασης ώστε να εκτονωθεί η κρίση, κάτι που όμως, όπως είπε, υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τόσο ο κ. Κουτρουμάνης όσο και η κ.Νταλάρα, επισήμαναν ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλόξενη και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά, όπως είπαν υπάρχουν νόμοι οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν. Υπογράμμισαν τέλος ότι οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας έχουν ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες και δεν σχετίζονται με την απεργία πείνας των μεταναστών, στους οποίους έχει παραχωρηθεί το Μέγαρο Υπατίας.

«Δρακόντεια μέτρα» για την πάταξη της «μαύρης» εργασίας ζητεί η ΓΣΕΕ

«Η ΓΣΕΕ δεν θεωρεί πως η μετανάστευση είναι πρόβλημα. Θεωρεί ότι οι μετανάστες έχουν προβλήματα και η μεταναστευτική πολιτική της χώρας για χρόνια τώρα είναι προβληματική», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γιάννης Παναγόπουλος.

Επισήμανε ακόμη ότι το υπουργείο προσέγγισε αλλά δεν αποδέχθηκε πλήρως αυτά που έθεσε η ΓΣΕΕ. Χαρακτηριστικό, όπως είπε, είναι ότι «εμείς λέμε ότι τα ένσημα κατά ανώτατον πρέπει να είναι 100 και λέμε ότι το περιθώριο της 12ετίας που προβλέπεται στο νόμο πρέπει να γίνει 5ετία».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της αναβάθμισης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), ώστε να γίνεται κοινωνικός έλεγχος στη δραστηριότητα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ενώ επανέλαβε τις θέσεις της Συνομοσπονδίας για αυστηροποίηση των κυρώσεων για τη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία. «Να υπάρχουν δρακόντεια μέτρα γιατί οι εργοδότες χρησιμοποιούν την κρίση ως “παπά που θάβει και τους ζωντανούς”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κριτική ΝΔ

Κριτική στις εξαγγελίες του κ. Κουτρουμάνη άσκησε η γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται πεισματικά να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα σχετικά με το πρόβλημα όσων ζουν και εργάζονται στη χώρα μας ως μετανάστες.

Η κυβέρνηση, σημειώνει η βουλευτής, σπεύδει να μειώσει τον απαιτούμενο ετήσιο αριθμό ενσήμων και στους νόμιμους μετανάστες, ώστε να μην περιέλθουν σε καθεστώς παρανομίας, χωρίς να απαντάει, όπως αναφέρει σε καίρια ερωτήματα, όπως το αν έχουν καταμετρηθεί οι περιπτώσεις των μεταναστών οι οποίοι, όντως κινδυνεύουν να χάσουν την άδεια παραμονής και εργασίας λόγω έλλειψης ενσήμων.

Η κυβέρνηση, συνεχίζει, αν επιλέξει τη νομοθετική χαλάρωση, αντίθετα με όσα εξαγγέλλει, θα πετύχει να δημιουργήσει στρατιές ημιαπασχολούμενων νεόπτωχων μεταναστών και να καταστήσει απαγορευτικό οποιοδήποτε όνειρο συμπλήρωσης “συντάξιμων ενσήμων”».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα