Αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη η Κομισιόν

Στο 1,6% ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη φέτος
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011 13:05
UPD:13:10

«Ενώ οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάκαμψη, για το 2011 αναμένεται μια πιο ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της εγχώριας ζήτησης, κάτι που θα οδηγήσει και σε πιο βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, αποκλείοντας το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης στην ευρωζώνη.

Προς τα πάνω αναθεώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2011, επικαλούμενη την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας και το θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και στους κόλπους των επενδυτών.

Ειδικότερα, στις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύει κάθε εξάμηνο, η Κομισιόν αναφέρει ότι αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% φέτος στην ευρωζώνη, έναντι πρόβλεψης 1,5% που είχε κάνει το Νοέμβριο.

«Ενώ οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάκαμψη, για το 2011 αναμένεται μια πιο ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της εγχώριας ζήτησης, κάτι που θα οδηγήσει και σε πιο βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, αποκλείοντας το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης (double-dip recession) στην ευρωζώνη.

«Ωστόσο, η ανάκαμψη παραμένει ανομοιογενής και πολλά κράτη μέλη περνούν μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής. Επιπλέον, παρά τη σχετική ηρεμία στις χρηματαγορές, η κατάσταση δεν έχει εξομαλυνθεί πλήρως», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, η διασφάλιση ισχυρότερης ανάκαμψης απαιτεί την επίτευξη συμφωνίας πάνω σε μία φιλόδοξη ατζέντα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως επισημάνθηκε στην Ετήσια Έρευνα για την Ανάπτυξη της Κομισιόν.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
E.E.: Ο επίτροπος Ολι Ρεν παρουσιάζει τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις

E.E.: Ο επίτροπος Ολι Ρεν παρουσιάζει τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η Κομισιόν προβλέπει άνοδό του φέτος στο 2,2%, έναντι 1,8% που είχε προβλέψει το Νοέμβριο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας και εμπορευμάτων.

O Ρεν διευκρίνισε ότι οι προβλέψεις έχουν ως παραδοχή μία μέση τιμή βαρελιού πετρελαίου στα 102 δολάρια, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει σημαντική επίπτωση στην ανάπτυξη από τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου. Πέρυσι, η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί σε περίπου 80 δολάρια το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα