Ενστάσεις φορέων επί του ν/σ για τη φοροδιαφυγή

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011 13:40
UPD:16:15

Ενστάσεις επί του σχεδίου νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών», διατύπωσαν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος (δεξιά στη φωτογραφία).

Ενστάσεις επί του σχεδίου νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών», διατύπωσαν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων.

Για δρακόντεια «ποινικοποίηση» της φορολογικής παραβατικότητας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης, προειδοποιώντας ότι η «σκλήρυνση» του φορολογικού καθεστώτος θα διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο που θα φορτώσει κάθε επιχειρηματία με επιπλέον άγχος.

«Με το βούρδουλα και το μαστίγιο δε φτιάχνεις συνεπείς φορολογούμενους. Κατασκευάζεις φοβισμένους ανθρώπους. Σε μια εποχή που όλοι μιλάμε για βελτίωση της ψυχολογίας και τους κλίματος της αγοράς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε μεθόδους φορολογικού εκβιασμού και φορολογικής βίας», επισήμανε ο κ. Κορκίδης, υπενθυμίζοντας ότι το τρέχον σχέδιο νόμου είναι το πέμπτο φορολογικό ν/σ τους τελευταίους δέκα μήνες και το δέκατο νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις που καταθέτει αυτή η κυβέρνηση σε διάστημα 14 μηνών.

Ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι οι έμποροι βιώνουν μία πρωτοφανή πτώση στους τζίρους τους και τα λουκέτα είναι πλέον μία δυσάρεστη, αλλά κοινότοπη πραγματικότητα και ζήτησε:

- Να μην υπάρχει ποινή φυλάκισης

-Να μην μετατρέπονται οι εφοριακοί σε πωλητές με το ειδικό επίδομα επίτευξης στόχων,

- Να μην επιβάλλονται φόροι αυθαίρετα και κατά προσέγγιση, όπως ο υπολογισμός του ΦΠΑ σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις.

- Να μην αυξάνεται έμμεσα ο ΦΠΑ κατά 2% με την επιβολή της προσαύξησης στις δόσεις.

Χαρακτήρισε επίσης λανθασμένη τη σύνδεση της συστηματικής φοροδιαφυγής, με τη μη έγκαιρη απόδοση ΦΠΑ και τις απειλές φυλάκισης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η «αυστηροποίηση» των ποινών, σημείωσε, δεν πρόκειται να φέρει τα αποτελέσματα που επιδιώκει το υπουργείο, αλλά αντίθετα θα υποβαθμίσει τους συνεπείς και ενήμερους φορολογούμενους.

Ως θετικά σημεία του σχεδίου νόμου η ΕΣΕΕ αξιολογεί τις ρυθμίσεις που βοηθούν τις επιχειρήσεις, όπως η τμηματική καταβολή του ΦΠΑ, χωρίς προσαυξήσεις, και ο συμψηφισμός των οφειλών με τις απαραίτητες όμως διευκρινήσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Δ. Ασημακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ορισμένες διατάξεις του Σχεδίου Νόμου, σε συνδυασμό με την οδυνηρή και πρωτόγνωρη πραγματικότητα που βιώνουν άνω των 400.000 επιχειρήσεων, «προδιαγράφουν μια σύγκρουση για επιβίωση με απρόβλεπτες συνέπειες για επιχειρήσεις, κράτος και κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Ασημακόπουλος επισήμανε την απουσία διάταξης για την δημιουργία αφορολόγητου αποθεματικού κερδών για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στην πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ να υπάρχει παράλληλα με την λειτουργία του ΣΔΟΕ αντίστοιχη υπηρεσία με εξειδικευμένο προσωπικό που δεν θα επιβάλει κυρώσεις αλλά θα καθοδηγεί τις επιχειρήσεις.

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να παραταθεί η εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων που θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, με όριο τις 100.000 ευρώ, του οποία η προθεσμία λήγει εντός του 2011.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας χαρακτήρισε το ν/σ «ευαγγέλιο» αποτροπής για ανάληψη κάθε ρίσκου ή επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, για παλαιούς και νέους επιχειρηματίες, και υποστήριξε ότι απλώνει ένα γραφειοκρατικό «ιστό Αράχνης» ο οποίος, όπως εκτίμησε, «θα αποτελέσει την μήτρα μιας νέας γενιάς συνδιαλλαγής σε συνδυασμό και με τα οικονομικά αδιέξοδα, όχι λίγων, αλλά δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων».

Σημείωσε τέλος ότι καμία αυστηροποίηση ποινικοποίησης ανάλογου μεγέθους δεν προβλέπεται για όσους διαχειρίζονται τα φορολογικά έσοδα, ενώ, όπως ανέφερε, καμία πρόοδο δεν διακρίνει και στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης και συντόμευσης της απόδοσης οφειλών - αποπληρωμής τιμολογίων - του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα προς επιχειρήσεις.

Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, Βασίλης Καμπάνης, παρατήρησε πως «το νομοσχέδιο μιλά για ποινές και φυλακίσεις, αλλά δεν θεσπίζει κίνητρα για τις επιχειρήσεις που δεν φοροδιαφεύγουν. Θα έπρεπε να υπάρχει φορέας για φορολογική ποιότητα των επιχειρήσεων και να επιβραβεύει με εκδηλώσεις και άλλους τρόπους, τις συνεπείς επιχειρήσεις».

Ο κ. Καμπάνης, όπως και ο κ. Ασημακόπουλος, πρότεινε εξάλλου την παράταση του νόμου Αλογοσκούφη, για κρατική εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων.

Τέλος, ο εκπρόσωπος των εφοριακών Γιάννης Γρίβας ζήτησε από την κυβέρνηση να απαλλάξει τον κλάδο του «από το άγος του επιδόματος επίτευξης στόχων», που θεσπίζεται με το νομοσχέδιο: «Δεν θέλουμε το επίδομα αυτό να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα διαβολής του κλάδου - και ζητώ αυτό, να το στηρίξουν όλα τα κόμματα. Ας δοθούν εναλλακτικά ως κίνητρα, εύφημες μνείες που να συνεκτιμώνται στην επιλογή διευθυντών και τμηματαρχών - και να απαλειφθεί το επίδομα».

Ο εκπρόσωπος των εφοριακών, ζήτησε επίσης, «για ορισμένες ελεγκτικές υπηρεσίες, να μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής και υπάλληλοι ΔΕ κατηγορίας», κάτι που θα βοηθήσει όπως εκτίμησε, στην επίτευξη των στόχων του Προϋπολογισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα