Μπερνάνκι: Απειλή για την ανάκαμψη τυχόν παρατεταμένη ανατίμηση του πετρελαίου

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2011 18:15

Κατά την ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής για τις τράπεζες της Γερουσίας, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Κεντρικής τράπεζας (Fed), επισήμανε ότι «δεν προκύπτει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, απειλή για την απασχόληση».

Τυχόν παρατεταμένη ανατίμηση του πετρελαίου μπορεί να απειλήσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας προειδοποίησε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Κεντρικής τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι.

Κατά την ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής για τις τράπεζες της Γερουσίας, παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία έκθεση προβλέψεων της Νομισματικής επιτροπής της Fed, επισήμανε πάντως ότι «δεν προκύπτει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, απειλή για την απασχόληση».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η Fed είναι παρούσα, ώστε να τιθασευτούν αυτές οι ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις πάνω στην αμερικανική οικονομία». Παράλληλα κι αναφερόμενος στο μόνιμο φόβο της Fed, δηλαδή τον αποπληθωρισμό για την αμερικανική οικονομία, ο κ. Μπερνάνκι υπογράμμισε ότι «σήμερα, πλέον, ο φόβος αυτός κατέστη αμελητέος».

Όσον αφορά την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ο τραπεζίτης τόνισε σήμερα, ελαφρά αποκλίνοντας από ανάλογες τοποθετήσεις του στο άμεσο παρελθόν, ότι «η ανάκαμψή μας δεν είναι, ακόμα, πραγματικά εδραιωμένη. Εφόσον δεν παρακολουθούμε μία παρατεταμένη περίοδο μεγάλου αριθμού προσλήψεων, δεν θα μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι η ανάκαμψη είναι πραγματικά εδραιωμένη».

«Θα μας χρειαστούν κάποια χρόνια, ακόμα, για να επουλώσουμε το τραύμα από τα 8,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που χάθηκαν στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τον ετήσιο ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, φέτος, ο κεντρικός τραπεζίτης προέβλεψε ελαφρά επιτάχυνσή του σε σχέση με πέρυσι, οπότε «έτρεξε» τελικά με 2,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα