Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2002 19:23
UPD:20:30

Η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοιχτών Αγορών της Fed μονοπώλησε το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Αν και κατά την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, πλέον μόνο η Morgan Stanley αναμένει σχετική κίνηση. Μάλιστα, οι αναλυτές της εταιρείας προβλέπουν επιθετική μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Στην Ευρώπη, το αρνητικό κλίμα επιδεινώθηκε προς το απόγευμα μετά την πτώση στη Wall Street, με χειρότερες επιδόσεις αυτές του κλάδου των ΜΜΕ, αλλά και άλλων ισχυρών κλάδων όπως του πετρελαίου, των τραπεζών, των φαρμάκων και των τηλεπικοινωνιών.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι κερδοφορίες επιχειρήσεων, όπως της Publicis και της Vivendi και οι επενδυτές προεξοφλώντας υποχώρηση των μεγεθών τους, έστειλαν τις μετοχικές τους τιμές σε χαμηλότερα επίπεδα.

Με το βλέμμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι επενδυτές στην Ευρώπη ρευστοποίησαν τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 2,33% και έκλεισε στις 4.221,60 μονάδες, ο CAC 40 έχασε 2,42% και έκλεισε στις 3.364,44 μονάδες, ενώ, δύο ώρες πριν το κλείσιμο της αγοράς στην Φρανκφούρτη, ο DAX 30 έχανε 2,78% υποχωρώντας στις 3.656,38 μονάδες.

Οι μετοχές της γερμανικής Bayer, της γαλλικής Vivendi Universal και της ολλανδικής Aegon NV σημειώνουν πτώση κατά 3,81%, 5,29% και 5,70% αντίστοιχα, καθώς όλες διαθέτουν σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ελβετική ασφαλιστική εταιρεία Zurich Financial επίσης υποχωρεί κατά 3,7%. Ο κλάδος των ασφαλειών δέχεται πιέσεις ύστερα από μία έκθεση της Moodys η οποία προειδοποιεί για την πιστοληπτική ικανότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών του κλάδου, κυρίως δε των αμερικανικών.

Στην πρώτη γραμμή των χαμένων του δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο βρέθηκαν, ο μουσικός όμιλος EMI και οι τηλεοπτικοί όμιλοι BSkyB και Granada, με απώλειες πλέον του 6%, ενώ παρόμοια απώλειες σημείωσαν το Reuters, η Daily Mail και η General Trust.

Ο τραπεζικός κλάδος δεν τα πήγε καλύτερα, με επικεφαλής της πτώσης τη Barclays (3,54%) και τη Lloyds TSB (3,09%).

Πιέσεις ασκήθηκαν και στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις, όπως στην BP που έχασε 4,1% και τη Shell με -3,13%.

Στους χαμένους συγκαταλέγονται και οι τηλεπικοινωνιακές ΒΤ με -4,86% και η Vodafone με -4,35%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα