Μικρή άνοδος στην Ευρώπη

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2001 12:06
UPD:20:56

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικρατούν αυτή την ώρα στις περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης παρά τη χθεσινή πτώση στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/31/173742.htm και τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών Alcatel και Deutsche Telekom.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,13% και βρίσκεται στις 5.010 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC στις 4.269 μονάδες με άνοδο 0,42%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,69% και βρίσκεται στις 4.512 μονάδες.

Η μετοχή της Alcatel, η οποία άνοιξε με απώλειες 4%, ενισχύεται αυτή την ώρα κατά 3,8%. Η γαλλική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε το πρωί ότι στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εμφάνισε ζημίες ύψους 558 εκατομμυρίων ευρώ (506,8 εκατ. δολ.) έναντι κερδών 297 εκατομμυρίων ευρώ που είχε παρουσιάσει την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι ζημίες της γαλλικής εταιρείας στο εν λόγω χρονικό διάστημα θα διαμορφώνονταν στα 309 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, η διοίκηση της Alcatel προέβη στην εκτίμηση ότι οι ζημίες της εταιρείας στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα φθάσουν στο ποσό-ρεκόρ των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ (4,5 δισ. δολ.) και ότι θα προβεί στην περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

«Δεν περιμένουμε ανάκαμψη ούτε στο πρώτο εξάμηνο του 2002», δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας σε δημοσιογράφους.

Ζημίες εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο και η Deutsche Telekom, η μετοχή της οποίας υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 3,2%. Οι πωλήσεις της γερμανικής εταιρείας στο εννεάμηνο του 2001 αυξήθηκαν κατά 20%. Αντιθέτως, αξιόλογα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών France Telecom, Vodafone και British Telecom.

Πιέσεις δέχονται, τέλος, οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών λόγω της πτώσης των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές μετά την είδηση ότι τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου αυξήθηκαν για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα.

Αυτή την ώρα, στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου υποχωρεί κατά 28 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 21,87 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των εταιρειών BP, Shell και TotalFinaElf σημειώνουν πτώση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα