Στ. Μάνος: Παρανοϊκή η πολιτική φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 12:34

Η κυβερνητική πολιτική φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας εμφανίζει έντονα συμπτώματα παράνοιας, εκτιμά σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ Στέφανος Μάνος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι μία τέτοια πολιτική «μπορεί να ικανοποιεί τις ανόητες ιδεοληψίες ορισμένων αριστερών εγκεφάλων, αλλά στην ουσία ισοδυναμεί με πράξη δολιοφθοράς σε βάρος της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μάνο, ο ταχύτερος τρόπος αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα και δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης είναι η αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας, ωστόσο εμπόδιο στην αναζωογόνηση είναι η εξοντωτική φορολογία της ακίνητης περιουσίας, οι εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, και η αβεβαιότητα που προκαλούν οι συνεχείς φορολογικές εκπλήξεις τελευταίο παράδειγμα των οποίων είναι η απειλούμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών πολύ πέραν των πραγματικών.

O πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ Στέφανος Μάνος.

«Αν το σύνολο των φορολογικών εσόδων αυξανόταν ως αποτέλεσμα αυτής πολιτικής θα μπορούσε ίσως να υπάρχει κάποια δικαιολογία, αλλά τα φορολογικά έσοδα (όλα μαζί όσα προκαλούνται άμεσα και έμμεσα από την οικοδομική δραστηριότητα) φθίνουν», επισημαίνει ο πρώην υπουργός και προσθέτει:

«Ανθρωποι χάνουν τη δουλειά τους. Μηχανήματα απαξιώνονται. Βιοτεχνίες και βιομηχανίες που τροφοδοτούν την οικοδομή κλείνουν. Το ίδιο το κράτος εμποδίζεται να αξιοποιήσει τη δική του ακίνητη περιουσία. Οι μόνοι που ίσως χαίρονται είναι οι προνομιούχες ομάδες των οποίων τα εισοδήματα αναπροσαρμόζονται αυτόματα με βάση τις αντικειμενικές αξίες (δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, κ.λπ)».

Η ΔΡΑΣΗ υποστηρίζει ότι πρέπει να καταργηθούν, εδώ και τώρα, όλοι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία (ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ, ΤΑΠ, Δημοτικά Τέλη, κλπ) και να αντικατασταθούν από ένα ενιαίο μοναδικό τέλος στηριγμένο αποκλειστικά στην επιφάνεια των εντός σχεδίου οικοπέδων και τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης.

Όπως υπογραμμίζεται, το πιο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα είναι το απλό σύστημα, ένα σύστημα σταθερό που δεν αλλάζει και που επιτρέπει σε κάθε πολίτη να συντάξει μόνος του τη φορολογική του δήλωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα