Eurobank EFG: Ωφέλιμη για την Ελλάδα η νέα αρχιτεκτονική στην Ευρωζώνη

Συστάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος
Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 18:12

Η νέα αρχιτεκτονική στην Ευρωζώνη ωφελεί την Ελλάδα αφού επιβάλλει μακροπρόθεσμη πειθαρχία χωρίς βραχυχρόνιους περιορισμούς σε σχέση με τους ήδη υπάρχοντες στο Μνημόνιο, εκτιμά μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, που περιλαμβάνεται στο δεύτερο τεύχος του έκτου τόμου της περιοδικής έκδοσης Οικονομία και Αγορές, οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας εκτιμάται ότι μπορεί να επεκταθούν και πολύ πέραν του Μαρτίου, ενώ το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ενισχύσει τη συνοχή της Ευρωζώνης και να παρέχει περισσότερες εγγυήσεις για το ευρώ.

Οσον αφορά στη χώρα μας, οι ευρωπαϊκές αποφάσεις του Μαρτίου ενδέχεται να περιλαμβάνουν και μια μικρή ελάφρυνση του τεράστιου δημοσιονομικού χρέους ή και του τρόπου αποπληρωμής του. Ωστόσο, όπως τονίζεται, οι τυχόν ευνοϊκές εξελίξεις δεν αλλάζουν την οικονομική πορεία που αναγκαστικά θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας για να βγει από την κρίση και να επανέλθει σε ισόρροπους ρυθμούς ανάπτυξης και ευημερίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί πλέον να κινείται στη βάση της προ-ΟΝΕ εξυγίανσης και το 2020 το κράτος αναμένεται να αποτελεί μικρότερο κλάσμα της οικονομίας από ότι το 2009.

Το κράτος καλείται να εκλογικεύσει σταδιακά τη λειτουργία του, μειώνοντας τη σπατάλη και τη γραφειοκρατία και προχωρώντας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικό, εργασιακό, δημοσιονομικό, κλειστά επαγγέλματα, παραοικονομία, κλπ.).

Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να συμπληρώσει το κενό της σταδιακής απόσυρσης του δημόσιου τομέα από την παραγωγή υπηρεσιών και να γίνει εξωστρεφής και περισσότερο ανταγωνιστικός, με έμφαση την ποιότητα των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

Όπως συμπεραίνει τέλος η έκθεση, η Ελλάδα χάνει μια δεκαετία ανάπτυξης λόγω της δικής της κρίσης και βρίσκεται στο ξεκίνημα αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Οι κίνδυνοι για τη χώρα χαρακτηρίζονται μεγάλοι αλλά ελέγξιμοι, ενώ επισημαίνεται ότι η αλλαγή στη δομή της οικονομίας και η αλλαγή κουλτούρας παίρνουν χρόνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα