Ανοδος του αργού

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 06:40
UPD:07:07

Τρίτη εβδομάδα ανόδου οδεύει να κλείσει το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, καθώς η ένταση στη Λιβύη, επανέφερε τις ανησυχίες για τη ροή των προμηθειών του από τη Μέση Ανατολή, τη στιγμή που οι ενδείξεις για την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ τόνωσαν τις εικασίες ότι η ζήτηση του καυσίμου θα αυξηθεί.

Τα συμβόλαια του πετρελαίου βρίσκονται 4,4% υψηλότερα αυτήν την εβδομάδα, κλείνοντας το μακροβιότερο χρονικό διάστημα ανόδου από τις τρεις εβδομάδες που έληξαν στις 8 Οκτωβρίου 2010, μετά τις επιθέσεις, των πιστών στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεων ασφαλείας, κατά των εξεγερμένων, τη στιγμή που οι διαδηλώσεις επεκτείνονται στο Ιράν και στο Ομάν. Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο έως 0,6% σήμερα μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι μειώθηκε ο αριθμός των αιτήσεων για το ταμείο ανεργίας. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού υποχώρησαν για πρώτη φορά σε επτά εβδομάδες, σύμφωνα με έκθεση στις 2 Μαρτίου.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο έως 58 σεντς φθάνοντας στα 102,49 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) και διαπραγματεύθηκε στα 102,18 δολ. στη 1:49 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Χθες, τα συμβόλαια σημείωσαν απώλειες 32 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 101,91 δολ., σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες. Φέτος οι τιμές του αργού βρίσκονται 27% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το μπρεντ για παράδοση Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 115,32 δολ. το βαρέλι, 53 σεντς υψηλότερα, στο ICE Europe του Λονδίνου. Χθες, σημείωσε απώλειες 1,56 δολ., ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 114,79 δολ. το βαρέλι.

Χθες στη Νέα Υόρκη τα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν έως 2% μετά τη μεσολάβηση του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, και την πρότασή του για ειρήνευση στη Λιβύη, την ένατη μεγαλύτερη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, μειώνοντας τις προμήθειες του οργανισμού. Το σχέδιο Τσάβες, απερρίφθη από τους Λίβυους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Από τις συγκρούσεις στο έδαφός της η Λιβύη μείωσε τις προμήθειες πετρελαίου έως 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την International Energy Agency (ΙΕΑ). Η Λιβύη, που είναι η τρίτη σε μέγεθος χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής, άντλησε 1,6 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.

Οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν στα ύψη την 1η Μαρτίου, καθώς Ιρανοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις ασφαλείας στην Τεχεράνη, ενώ οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν στο Ομάν. Το Ιράν, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ και το Ομάν είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου(εκτός ΟΠΕΚ) της Μέσης Ανατολής.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 364.000 βαρέλια φθάνοντας στα 346,4 εκατ. τις επτά ημέρες που έληξαν στις 25 Φεβρουαρίου, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά σε επτά εβδομάδες, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Ενεργείας στις 2 Μαρτίου.

Η άνοδος του αργού ωθεί υψηλότερα το κόστος των διϋλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων. Οι τιμές της βενζίνης έχουν σημειώσει αυτήν την εβδομάδα άνοδο 4,3%, οδεύοντας να κλείσουν τέταρτη εβδομάδα με άνοδο. Η βενζίνη για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο έως 1,28 σεντς, ποσοστό ,04%, φθάνοντας στα 3,039 δολ. το γαλόνι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα