Μέρκελ: «Όχι» στη συμμετοχή ιδιωτών ομολογιούχων στο EFSF

Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 16:10
UPD:16:18

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι η ΕΕ οφείλει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα αυτόν το μήνα.

Υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, που θα τεθεί σε λειτουργία μετά το 2013, τάχθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ωστόσο τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα να επωμιστούν βάρη του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, του EFSF.

Ο ρόλος των ιδιωτών ομολογιούχων σε ενδεχόμενες μελλοντικές διασώσεις υπερχρεωμένων κρατών αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στην ευρωζώνη.

Οίκοι αξιολόγησης όπως η Standard & Poor's έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η ΕΕ αποφασίσει αργότερα αυτόν το μήνα να εκθέσει στον κίνδυνο χρεωκοπίας ιδιώτες ομολογιούχους, ενδέχεται να υποβαθμίσουν την αξιολόγησή τους για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σήμερα, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η ΕΕ οφείλει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα αυτόν το μήνα.

Τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισαν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, ανεξάρτητα από την προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκιά της τον Απρίλιο. «Δεν έχει καμία σχέση με τα επιτόκια», ξεκαθάρισε η κ. Μέρκελ.

Και οι δύο τους τάχθηκαν, ωστόσο, υπέρ της λήψης μίας κοινής, ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για την ενίσχυση του ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα